Ardahan’da Gezilecek Yerler / Ardahan Gezi Rehberi
Ardahan Gezi Rehberi
Ardahan’da Gezilecek Yerler den önce gelin Ardahan hakkında kısaca bilgilenelim. Ardahan Doğu Anadolu Bölgesi’nde olan bir ilimizdir. 27 Mayıs 1992 tarihinde çıkarılan yasa ile Kars ilinden ayrılmıştır. Yüksek rakımdan dolayı kış mevsimi uzun ve sert geçer. Şimdi Ardahan’da gezilecek yerler e geçmeden önce ilçelerine bir göz atalım:
- Ardahan (İl Merkezi)
- Çıldır
- Damal
- Göle
- Hanak
- Posof
Diğer yazılarımız için tıklayabilirsiniz.
Ardahan’da Gezilecek Yerler Listesi (Güncel)
Ardahan’da gezilecek yerlerden birisi de Ardahan Kalesi‘dir. Kalenin Selçuklular döneminde yapıldığı bilinmektedir. Kale Rumeli Hisarı’na benzerliğiyle dikkat çekmektedir. Görülmeye değer mimari yapısıyla birlikte çok sayıda turistin Ardahan’da ziyaret ettiği yerlerin başında gelir. Ardahan Kalesinin üç kapısı vardır; Su kapısı, Huruç kapısı, Uğrun kapısı. Kalenin surları 745 metredir. Kalenin içinde mescit, hamam kalıntıları vardır.
- Adres: Halilefendi, Şehitler Cd. No:24, 75000 Ardahan Merkez/Ardahan
- Konum: tıklayın
- Web: ardahan.gov.tr
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Ziyaret Saatleri: 08.00-hava kararana kadar
- Özgün Yorumlar: tıklayın
Çıldır Gölü‘nün türü tatlı sudur. Ardahan merkezden 45 km uzaklıkta olan göl çok çeşitli bitki ve balığa sahiplik yapmaktadır. Gölde kışlar çok soğuk olduğu için kasım ayının sonlarında donmakta ve buz derinliği 1 metreyi aşmaktadır. Gölde kışları buzlar delinerek balık avı yapanlar vardır. Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük ikinci gölüdür.
- Adres: Ardahan Damal Yolu, Ardahan Türkiye
- Konum: tıklayın
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Ziyaret Saatleri: Sürekli Açık
- En Yoğun Saatler: Hafta sonu
- Yükseklik: 1959 Metre
- Konaklama: Mevcut
- Sosyal Mekanlar
- →Restaurant: Mevcut
- →Yöresel Eğlence: Mevcut
- İhtiyaçlar
- →Otopark: Mevcut
- Özgün Yorumlar: tıklayın
- Tavsiye: Göl donduğu zaman üstünde kaymanızı, atlı kızaklarla gezmenizi tavsiye ederim. Eğlenceli bir aktivite arayanlar için güzel bir deneyim olabilir. Ya da buzları delip balık avlayabilirsiniz.
Şeytan Kalesi Ardahan’ın Çıldır ilçesinde bulunmaktadır. Kalenin Urartu zamanında inşa edildiğine dair görüşler vardır. Ancak bu görüşler herhangi bir tarihsel kaynakta bahsedilmemiştir. Kaleyi çevreleyen surların yüksekliği 2 metreyi bulduğundan, kale fazlasıyla korunaklı bir yapıdadır. Geçmişte çok sayıda medeniyete beşiklik etmiş bir bölgede yer alan kale; Medler, Persler, Makedonyalılar, Romalılar, Sasaniler, Selçuklular, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safaviler ve Osmanlılar tarafından defalarca kullanıldığı ve onarıldığı bilinmektedir.
Damal ilçesinde Karadağ’ın eteklerinde belli zamanlarda ortaya çıkan Atatürk silueti görülmeye değerdir. Siluetin bulunduğu arazi “Doğal Sit Nitelikli Doğal Koruma Alanı” olarak tescillenmiş olduğu bilinmektedir. Ardahan’daki Karadağlar’ın eteğinde yanındaki tepenin gölgesinin düşmesiyle oluşan siluet her yıl haziran-temmuz döneminde 17.50-18.10 saatleri arasında ortaya çıkmaktadır. Bu aylarda “Atatürk’ün İzinde-Gölgesinde Damal Müzik Şenlikleri” düzenlenmektedir.
Ardahan’ın il merkezine 15 Km. mesafede bulunan ve Yalnızçam Köyü’nün kuzeybatısında bulunan Yalnızçam Yaylası eşsiz bir tabiat zenginliğine sahiptir. Zengin bitki çeşidi ile ilkbahar aylarında müthiş bir güzelliğe kavuşmaktadır.
- Adres: 75000 Yanlızçam/Ardahan Merkez/Ardahan
- Konum: tıklayın
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Ziyaret Saatleri: Sürekli Açık
- En Yoğun Saatler: Yaz ayları
- Yükseklik: 2715 Metre
- Özgün Yorumlar: tıklayın
- Tavsiye: Temiz hava almak isteyenler için güzel bir yer. Hele ki köy hayatını özleyenler için gidebilecekleri bir yer.
Aktaş Gölü Ardahan iliyle Gürcistan sınırında bulunan tektonik bir göldür. Gölün yarısı Gürcistan sınırları içerisinde yer almaktadır. Göl içinde yerleşimi olmayan ve küçük on iki ada yer alır. Göl birkaç küçük dere tarafından beslenir. Su seviyesinin çok yüksek olduğu bahar aylarında Kura Nehri’ne boşalır. Suyun soda konsantrasyonu fazladır. Gölün Türkiye’de ak pelikanın (50 çift) kuluçkaya yattığı üç alandan, tepeli pelikanın (20 çift) kuluçkaya yattığı yedi alandan biri olduğu belirlenmiştir. Alan aynı zamanda Türkiye’deki bu iki türün bir arada üredikleri tek sulak alan olarak bilinir. Ayrıca kadife ördek ve angıt sayesinde önemli bir kuş alanı statüsü olma özelliğini kazanırmıştır.
Hamşioğlu Rasim Bey Konağının ne zaman yapıldığı tam bilinmemekle birlikte 1911 yılında restore edildiği bilmektedir. Konak milli tarihimiz içinde önemli bir yere sahiptir. Konak tek katlı bir yapı olması ile birlikte Kurtuluş Savaşı döneminde karargah binası ve kongre binası olarak kullanılmıştır. Aslında Kurtuluş Savaşı öncesinde Atatürk ve silah arkadaşları tarafından Ardahan Kongresi’nin bu binada yapıldığı söylenmektedir.
- Adres: Ardahan/Ardahan Merkez/Kaptanpaşa Mahallesi
- Konum: tıklayın
Ardahan ili, Çıldır ilçe sınırında bulunan Taşköprü Kitabelerinin Urartu kralı 2. Sardus’a ait olunduğu söylenilir. Çıldır ilçe sınırında bulunan bu kitabelerin, bölgede bulunan en eski kitabe olduğu söylenmektedir.
- Adres: Taşköprü Köyü/Çıldır/Ardahan
Cemal Tural Tabiat Parkı Ardahan İl merkezine 5 km uzaklıkta olup, Ardahan Üniversitesi Kampüsünün bulunduğu bölgede yer almaktadır. Orman ekosistemi ve çayırlık alanları Tabiat Parkının ana kaynak değerlerini oluşturmaktadır. Park içerisinde piknik ve kamp alanları, bisiklet parkuru, doğa yürüyüş alanları ile yöre halkı tarafından oldukça ilgi görmektedir. Park flora olarak da oldukça zengindir. Ihlamur, gürgen, sarıçam, doğu ladini, boylu ardıç, katran ardıcı, kokulu ardıç, meşe ağaçları bulunmaktadır. Fauna olarak ise; tilki, tavşan, karaca, ördek, doğan, şahin, kartal, baykuş, keklik ve kirpiye rastlayabilirsiniz. Tabiat parkında ayrıca uygun kamp alanları da bulunmaktadır.
- Adres: Ardahan Çıldır Yolu, 75000 Çamlıçatak/Ardahan Merkez/Ardahan
- Konum: tıklayın
- İletişim: (0312) 207 50 00
- Giriş Ücreti: ~3 TL
- Ziyaret Saatleri: 08.00-24.00
- Konaklama: Mevcut
- Sosyal Mekanlar
- →Restaurant : Mevcut
- Özgün Yorumlar: tıklayın
- Tavsiye: Oraya gidip geniş flora ve faunasını görmenizi tavsiye ederim.
Ardahan’da Gezilecek Yerler daha saymakla bitmez listemizde olmayan diğer yerler ise:
- Bülbülan Yaylası
- Göle Okçuoğlu Yaylası
- Kura Nehri
- Kalecik Kalesi
- Altaş Kalesi şeklindedir.