Batman’da Gezilecek Yerler | Batman’ın Güzellikleri
Batman’da Gezilecek Yerler
Batman’da Gezilecek Yerler i incelemeden önce biraz Batman’ı tanıyalım. Zengin tarihini gözler önüne seren Batman antik yerleşim alanlarıyla ve bereketli topraklarıyla gezginler tarafından gün geçtikçe daha fazla ilgi gören ilimizdir. Gelin Batman’ın önce ilçelerine sonra Gezilecek Yerler ine hep beraber bakalım.
- Batman (il merkezi)
- Beşiri
- Gercüş
- Hasankeyf
- Kozluk
- Sason
Diğer yazılarımız için tıklayabilirsiniz.
Batman’da Gezilecek Yerler Listesi (Güncel)
Hasankeyf Ören Yeri, Batman ili Hasankeyf ilçesine bağlı Serpınar Mahallesi, Kale Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Mezopotamya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan bu yer hem insan elinin yarattığı hem de doğal oluşumlarla şekillenen yapılar ve kanyonlarla doludur. Bu yer mağara evler, derin kanyonlar ve vadilerle görülmeye değer bir güzelliktedir. Bu yeri yaz sezonu boyunca 08:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz, kış sezonu boyunca ise 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Pazartesi günleri kapalıdır.
Hasankeyf Mağaraları çok eski dönemlerden bu yana sağlamlığını korumaktadır. Bu mağaralar her dönem işlevselliğini korumayı başarmış Sümerler, Asurlular ve Babilliler tarafından barınak olarak kullanılmıştır. Bölgede yaklaşık olarak 4000 civarında mağara vardır.
İmam Abdullah Zaviyesi Hasankeyf Köprüsüne girişte soldaki tepe üzerinde bulunur. Dicle Nehrine kuzeyden bakan bir mezarlık kümesinin ortasında yer almaktadır. Zaviyede yatan zatın Hz. Muhammed (Sav)’in amcasının oğlu Caferi Tayyar’ın oğlu İmam Abdullah olduğu bilinmektedir. Türbe bir zaviye olarak her devirde saygı görmüş ve Eyyubiler döneminden Osmanlıların son dönemine kadar birçok kez onarılarak günümüze kadar az bir tahribatla ulaşmıştır. Kültür Bakanlığınca tescilli olan zaviye, Hasankeyf ve yöre köylüleri tarafından her yıl Haziran ayının ilk haftasında anılmakta ve hafta boyunca türbe çevresinde adaklar adanarak dilekler dilenmektedir. Zaviye su altında kalma tehlikesi nedeniyle 2018 yılında eski yerinden 50 metre yükseklikte ve 1 kilometre uzaklıktaki yeni yerine taşındı.
Batman Tren Garı 1943 yılında hizmete başlamıştır. Günümüzde de halen hizmet vermektedir. Birçok otele yürüme mesafesindedir. İstasyon içerisinde seyahat karşı satış noktaları ve büfeler bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na ait olan trenler, Batman, Ankara, Kurtalan ve Diyarbakır arasında hizmet vermektedir. İçerisinde seyahat karşı satış noktaları ve büfeler bulunmaktadır.
Geleni gideni, gireni çıkanı belli olmayan mekanlar için kullanılan yolgeçen hanı deyimi Hasankeyf Yolgeçen Hanı ndan esinlenerek oluşturulmuştur. Bu bin kişilik doğal mağara yekpare taştan yapılmış Hasankeyf Kalesi’nin altında bulunmakta ve ağzı Dicle Nehri’ne doğru açılmaktadır. Bu doğal mağaranın içinde su stoklamak için bir mahsen bulunmaktadır. Ayrıca kaleye çıkmak içinde gizli bir yol bulunmaktadır. Ulaşımın su yolları ile yapıldığı devirlerde Dicle Nehri’nin gidip gelmek için ulaşım sırasını bekleyen insanların dinlendiği ve geceye kalanların da burada yatarak sabahladıkları bir mekan olmuştur. Bugün de aynı özelliğini koruyan dini, dili, ırkı anlaşılmayan, geleni-gideni, gireni-çıkanı belli olmayan ancak her zaman yoğun bir insan trafiğine misafirlik eden bu mağaraya binlerce yıldan beri Yolgeçen Hanı denilmiş ve de Hasankeyf’teki yaşantının vazgeçilmez bir parçası olmuştur.
Zeynel Bey Kümbeti Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan’ın oğlu Zeynel Bey için yapılmıştır. Akkoyunlu Beyliği devrinden (1460-1487) kalma bir anıt mezardır. Anadolu’daki anıt mezar geleneğinin ilk örneğidir. Kümbetin kuzay kapısı üzerindeki kitabede “11 Ağustos 1473 yılındaki Otlukbeli Savaşında şehit düşen Bahadır Han Hasan Bey’in oğlu Zeynel Bey için yapıldığı” anlatılmaktadır. Gövde kısmını dıştan çevreleyen alt alta 3 sıra halinde çinilerle yazılmış “Allah-Muhammed-Ali” yazıları vardır. Bu yazılar kümbetin mimari yapısına ayrı bir estetik katmaktadır. Türünün tek örneği olan bu silindir şekilli yapını mimarı Abdurrahman oğlu Pir Hüseyin isimli bir zat olduğu bilinmektedir. Ilısu Barajı tamamlanınca su altında kalacağından dolayı 12 Mayıs 2017 tarihinde bulunduğu yerden özel bir sistemle 2 kilometre uzaklıktaki Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınmıştır.
Hallan Çemi Höyüğü bir diğer adıyla Hallan Çemi Tepesi Batman ve Dicle Nehri’nin bir ayağını oluşturan Sason Çayı’nın batı tarafında yer alır. 5 hektar genişliğinde bir arazi üzerinde konumlanan 4 metre derinliğinde çok katmanlı bir höyüktür. Hallan Çemi, Akeramik (Çanak Çömleksiz) Neolitik Dönemin oldukça başına, insanların ilk defa köylerde yerleşmeye başladığı zamana dayanmaktadır. 10.000 yıllık bir geçmişi olduğu bilinmektedir. Burada yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen buluntular incelendiğinde insanların ilk defa tarımla uğraştığı ve yabani tohum ekerek mercimek ve bezelye elde ettikleri anlaşılmıştır.
Bozikan Kalesi Sason ilçesinin 25 km. kuzeyinde bulunan Kaleyolu (Bozikân) köyünde bulunmaktadır. Bizans dönemine ait olan kale diğer kaleler gibi 4. yüzyıl yapılarından olup, doğudan batıya ulaşımı sağlayan ipek yolunun bu bölgesindeki kontrolünü sağlayan bir görev üstlendiği söylenmektedir.
El-rızık Cami Dicle Nehri üzerindeki On Kemerli DDY Köprüsü’nün yanında bulunur. Bu cami çok eski bir dönemden günümüze gelebilmiş yapılardan birisidir. Caminin birçok bölümü yıkılmıştır. Buna rağmen ince bir işçiliğe sahip olan minaresi sağlam bir şekilde Dicle Nehri’ne eşlik etmektedir. Cami Hasankeyf’in simgelerinden birisidir. Kitabesinde 1409 yılında inşa edildiği yazıyor olsa dahi yapılış yılı kesin olarak bilinmemektedir.
Memikan Köprüsü nün hangi yıl ya da kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Aynı şehirde bulunan Malabadi Köprüsü’yle mimari açıdan benzerlik göstermektedir. Bir zamanlar İpek Yolunu, geçit vermeyen Garzan Çayı üzerinden karşıya bağlantısını sağlayan nokta da inşa edilmiştir. Yakın tarihte Ilısu Baraj suyun yükselmesiyle köprü içinde büyük tehlike arz etmiştir. Günümüzde ise kısmen harap durumda ve kaderine terk edilmiş bir vaziyettedir.
- Adres: Beşiri/Batman
Batman’da Gezilecek Yerler tabiki de bu kadar değil. Yazımızda olamayan yerler de var. Bunlar:
- On Kemerli Köprü
- Hızır Bey Cami
- Mor Kiryakus Manastırı
- Mor Aho Manastırı
- Seyyid Bilal Türbesi
- Kozluk Kalesi
- Rabat Kalesi
- Kandil Kalesi
- Beksi Kalesi
- Pertükan Kalesi şeklindedir.