Çorum’da Gezilecek Yerler | Hattuşaş’tan Günümüze
Çorum’da Gezilecek Yerler
Karadeniz Bölgesinde yer alan Çorum bugüne kadar birçok uygarlığı bünyesinde barındırmıştır. Çorum’da Gezilecek Yerler, tadılması gereken lezzetler ve hissedilmesi gereken büyük bir maneviyat bu topraklarda sizleri bekliyor. Gezilecek Yerler nerelermiş bakmadan önce ilçelerine bir göz atalım.
- Alaca
- Bayat
- Boğazkale
- Dodurga
- İskilip
- Kargı
- Laçin
- Mecitözü
- Merkez
- Oğuzlar
- Ortaköy
- Osmancık
- Sungurlu
- Uğurludağ
Diğer yazılarımız için tıklayabilirsiniz.
Çorum’da Gezilecek Yerler Listesi
Hitit İmparatorluğunun başkenti olan Hattuşa 1986 yılında UNESCO tarafından korunmaya alınmıştır. Türkiye’de bulunan önemli arkeolojik alanlardan biridir ve birçok eser günümüze kadar gelmeyi başarabilmiştir. Kazılarda çıkan tabletlerde Hattuşa için ”Bin Tanrılı Şehir ” olarak bahsedilmektedir. Aslanlı Kapı, Yerkapı, Kral Kapı gibi anıtsal girişler bulunmaktadır.
- Adres: Boğazkale Beldesi, Boğazkale/Çorum
- Konum: tıklayın
- Hattuşaş Antik Kentte Görmeniz Gereken Yerler:
- →Aslanlı Kapı: tıklayın
- →Büyük Mabet: tıklayın
- →Yerkapı: tıklayın
- → 1 No’lu Tapınak: tıklayın
- →Kral Sarayı: tıklayın
- Ziyaret Saatleri: 08:00–19:00
- Giriş Ücreti: 12 TL
- İhtiyaçlar
- →Otopark: Mevcut
- Özgün Yorumlar: tıklayın
Alacahöyük, Hititler için önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olduğu bilinmektedir ve burada birçok uygarlığın da izlerine rastlanmıştır. Alacahöyük kendi içinde 4 farklı uygarlığı barındırmaktadır ve bunlar 1.kat, 2.kat gibi gruplara ayrılmıştır. 2. uygarlık katında Sfenksli Kapı vardır ve Çorum’da Gezilecek Yerler listesine mutlaka eklemelisiniz.
Hattuşa’nın belki de en görkemli ve büyüleyici kutsal mekanı olan Yazılıkaya ve Açık Hava Tapınağı sizlere adeta görsel bir şölen sunacaktır. Kayalar üzerine işlenen tanrı ve tanrıça betimlemeleriyle koca bir imparatorluğun esintilerini günümüzde de hissetmenizi sağlayacaktır. Kayalarda simgelenen tanrılar arasında Cennetin Güneş Tanrısı, Ay Tanrısı, Mezopotamya Su Tanrısı, Başak Tanrısı, Hitit ve Hatti Fırtına Tanrıları da yer almaktadır.
- Adres:Boğaz Köyü, Boğazkale/Çorum
- Konum: tıklayın
- Giriş Ücreti: 12 TL
- Ziyaret Saatleri: 08:00-17:00
- İhtiyaçlar
- →Otopark: Mevcut
- →Market/Büfe: Mevcut
- Tavsiye: Günümüze kadar uzanan bu yapıyı görmek ve ölümsüzleştirmek için geç kalmayın.
İncesu Kanyonu, Çekerek Irmağı kenarında temiz doğasıyla sizleri karşılayacaktır. Kanyonun tek giriş ve çıkışı vardır. Trekking, rafting ve kamp gibi aktiviteler yapmanız mümkündür.
Çorum’un İskilip ilçesinde bulunan kaya mezarları Roma dönemine aittir ve yerden 100 metre yüksekliktedir. Kaya mezarları üzerinde bulunan sütunlarda iki adet aslan sembolü görülmektedir. Mitolojik olarak da aslan güç ve hakimiyeti temsil etmektedir.
Kandiber Kalesi, Kızılırmak kenarında süzülürken farklı doğası ve kaya üzerine inşa edilmesiyle sizleri kendisine çekecektir. Uzun bir tarihe dayanan kalenin Selçuklu Dönemine kadar uzandığı hatta halk arasında 7000 yıllık olduğu söylenmektedir. Kandiber Kalesine yürüme mesafesinde bulunan Koyunbaba Köprüsünü de mutlaka görmelisiniz.
Murad-ı Rabi Ulu Cami, Selçuklu Sultanı III. Alaaddin Keykubat zamanında yapıldığı bilinmektedir. Cami günümüze gelene kadar birçok kez hasar almıştır hatta 1446 tarihinde büyük bir deprem görmüş ve Mimar Sinan tarafından onarılmıştır.
Çorum Müzesi, 1968 yılında açılmıştır fakat yeni binaya 2000 yılında geçilmiştir. Birçok kültür mirasını barındıran müzede Hitit Dönemi başta olmak üzere birçok döneme ait önemli eserler vardır. Müze içerisinde farklı eserlerin yanı sıra çivi yazılı tabletler, Hitit kralı II. Tuthaliya’ya ait ünik bronz kılıç ve zengin bir sikke koleksiyonu da bulunmaktadır.
Kapılıkaya Anıtsal Mezarı, Helenistik Döneme ait bir kaya mezarıdır. Sarp ve dik yamaçların bulunduğu Kırkdilim mevkiinde bulunur. Yapım tarihi M.Ö. 2’nci yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir. Anıt mezar odasının kapısı üzerinde “İkezios” yazısı dikkat çekmektedir.
- Adres: Fatih, Çorum Laçin Yolu, Laçin/Çorum
- Konum: tıklayın
- Ziyaret Saatleri: Sürekli Açık
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- İhtiyaçlar
- →Otopark: Mevcut
- →Seyir Terası: Mevcut
- Özgün Yorumlar: tıklayın
- Not: İkezios, Helenistik Dönemde yaşamış bir komutanın adı olduğu bilinmektedir.
- Tavsiye: Yol kenarında bulunduğu için ihtiyaçlarınızı yanınıza önceden almanızda fayda var. Günümüze kadar ulaşan bu güzel yapıya zarar vermemeye özen gösterelim ve zarar verenleri uyaralım.
Çorum Saat Kulesi, 1894 yılında Beşiktaş Muhafızı Çorumlu Yedi-Sekiz Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kule 27,5 metre yüksekliğinde 3,9 metre çapındadır ve içerisinde bulunan kapı üzerinde 1312 tarihli mermer kitabe bulunmaktadır.
- Adres: Çepni, Çorum Merkez/Çorum
- Konum: tıklayın
- Ziyaret Saatleri: Sürekli Açık
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- İhtiyaçlar
- →Otopark: Mevcut
- →Market/Büfe: Mevcut
- Özgün Yorumlar: tıklayın
- Mermer Kitabede Bulunan Yazı:
“Şehinşah-ı zaman Abdülhamid Han-ı keremkarın
Ferman-ı kiramından Hasan Paşa-yı bihemta
Bütün evkatını vakf eyledi ihya-i hayrata
Muvvaffak eylesun her dem anı amaline Mevla
Bu saat kulesi ez cümle hayrat-ı güzininden
Yapıldı yümn-ü evferle bu şehri eyledi ihya
Çıkup bir vakt-i eşrefde yazıldı babına tarih
Bu mikat-i celili yapdı bak Lütfi Hasan Paşa, 1312”
Çorum’da Gezilecek Yerler bu kadarla bitmez araştırmak, görmek ve gezmek için aşağıdaki listeyi de inceleyebilirsiniz.
- Osmancık Köprüsü
- Gölünyazı Milli Parkı
- Boğazköy Müzesi
- Çatak Tabiat Parkı
- Veli Paşa Cami
- Çorum Saat Kulesi
- Çorum Kalesi
- Şapinuva Ören Yeri
Giriş ücretleri, müze açılış saatleri gibi pek çok ayrıntıya yer vermeniz beni çok mutlu etti. Önerileriniz de ayrıca değerli, bilgi paylaşımınız için teşekkür ederiz. 🙂 iyi gezmeler…