Türkiye Hakkında Temel Ve Önemli Bilgiler
Türkiye Hakkında Ön Bilgiler
Bulunduğu Kıta: | Asya, Avrupa |
Başkenti: | Ankara |
Ülke Kodu: | TR |
Resmi Dili: | Türkçe |
Yaz saati uygulaması: | Tek saat uygulaması yapılmaktadır. |
GMT ile arasındaki fark: | GMT+3 |
Telefon Kodu: | +90 |
Alan adı uzantısı: | .tr |
Para Birimi: | Türk Lirası |
Türkiye’nin Coğrafi Konumu ve Komşuları
Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke. Güneyde Akdeniz, batıda Ege Denizi, kuzeyde Karadeniz ve kuzeybatıda Türkiye’nin karasuları içerisinde yer alan, İstanbul Boğazı ile Çanakkale Boğazı’nı kapsayan Marmara Denizi yer alıyor.
Türkiye, resmi adı ile Türkiye Cumhuriyeti, kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, doğuda Ermenistan, Azerbaycan ve İran, kuzeydoğuda Gürcistan, güneyde Suriye, güneydoğuda ise Irak ile komşu olan bir Avrupa ve Asya ülkesi.
Türkiye’nin İklimi
Türkiye’de iklim, bölgelere göre değişiyor. Ülkenin genelinde ılıman bir hava hakim. Karadeniz bölgesinde ılıman ve yağmurlu; güney ve Ege bölgelerinde Akdeniz iklimi; iç, doğu ve güneydoğu kısımlarında ise karasal iklim görülür.
Türkiye seyahati öncesinde aklınıza takılan birçok soru olabilir. Örneğin “Türkiye’ye hangi mevsimde gitmeliyim, rehbere ihtiyacım olacak mı, toplu taşıma ile kolay ulaşım sağlayabilir miyim” gibi. Türkiye gezinizi kusursuz bir şekilde planlamak için sizin için derlediğimiz bilgilere göz atmayı unutmayın.
Türkiye’de Kullanabileceğiniz Para Birimleri
Türkiye’nin para birimi Türk lirası (TL). Büyükşehirlerde döviz değişimi yapmak oldukça kolay. Küçük yerlerde ise merkezi noktalara ulaşmak gerekir. Türkiye’nin turistik bölgelerinin çoğunda dolar ve euro da alışverişlerde kullanılabilir.
Türkiye’de Konuşulan Diller
Türkiye’de konuşulan dil Türkçe. Bunun yanı sıra merkezi yerlerde İngilizce de yaygındır. Özellikle turistik tesislerde İngilizce iletişim kurabilecek birilerini bulmak çok kolay.
Türkiye’de Ücretsiz İnternet Olanakları Nasıl?
Türkiye internet olanakları açısından gelişmiş bir yer. Ülkenin büyük servis sağlayıcıları, her bölgede hizmet veriyor. Birçok kafede, restoranda ve neredeyse otellerin hepsinde ücretsiz Wi-Fi hizmeti bulmak mümkün.
Türkiye’de Ulaşım Kolay mı?
Türkiye’de ulaşım olanakları gelişmiş durumda. Birçok şehre hava yolu ile seyahat edebilir; büyükşehirlerde metro, tren, tramvay, otobüs, dolmuş ve deniz araçlarını kullanarak seyahat edebilirsiniz.
Geleneksel Türk Mutfağı
Türkiye yeme-içme dünyası da ülkenin geneli gibi çok renkli. Doğuda baharatlı et yemekleri ön planda iken batı bölgelere yaklaştıkça zeytinyağlı sebze ve balık tariflerinin ağırlığı artıyor.
Türkiye Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Türkiye’de tatil yapmak güvenli mi?
Türkiye’de tatil yapmak güvenli ve keyiflidir. Tabii ki her ülkede başınıza gelebilecek durumlar burada da söz konusu, ama iyi yorumlar almış ve popülaritesi yüksek yerlerde gezdiğiniz sürece Türkiye’de asla sorun yaşamazsınız.
Türkiye’ye yalnız gidilir mi?
Türkiye hem yalnız hem de ailece tatil yapmak için gidilebilecek bir ülke.
Türkiye’ye ne zaman gidilmeli?
Türkiye, dört mevsim boyunca görülebilecek bir ülke. Kış mevsiminde kış sporları, yaz mevsiminde denize girmek, bahar dönemlerinde de kültür gezileri için Türkiye’ye gidebilirsiniz.
Türkiye’de toplu taşıma sistemi ne durumda?
Büyük şehirlerde gelişmiş ulaşım olanakları mevcut: Metro, tramvay, otobüs, minibüs, vapur, uçak, taksi gibi ulaşım araçlarını rahatça kullanabilirsiniz. Küçük şehirlerde ise araç kiralamak Türkiye gezinizi kolaylaştırması açısından daha mantıklı olabilir.
Türkiye’ye gitmeden önce Türkçe öğrenmek gerekir mi?
Turistik bölgelerde olduğunuz sürece gerekmez, ama günlük hayatta kullanabileceğiniz birkaç Türkçe kelime öğrenmek her zaman faydalıdır.
Türkiye’ye ilk kez gidecekler önce nereyi görmeli?
İstanbul, Türkiye’de ilk olarak görülmesi gereken yer.
Vejetaryen ve veganlar için Türkiye’de yeme-içme mekanları var mı?
Türkiye’de her çeşit yemeği bulabilirsiniz. Vejetaryen ve veganlar için Türk mutfağında birçok uygun tarif var.
Türkiye Vize Şartları: Tüm Detayları ile Türkiye Vizesi
Türkiye vizesi almak oldukça kolay. Özellikle sayısı giderek artan E-vize anlaşmalı ülkelerden Türkiye’ye gelmek isteyenler, tüm işlemlerini çevrim içi olarak yapabiliyor. Türkiye için e-vize nasıl alınır diye merak ediyorsanız https://www.evisa.gov.tr/tr/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Vatandaşı olduğunuz ülkenin Türkiye ile e-vize anlaşması varsa ücreti çevrim içi olarak ödemenizin ardından vize sahibi olmanız çok kolay. E-vize, çalışma ya da öğrenci vizesini değil, sadece turistik amaçlı gezileri kapsamakta. Basitçe daha önceden sınır kapılarında verilen kaşe ya da bandrollerin yerine geçiyor. E-vizenizi aldıktan sonra e-posta adresinize yollanan belgenin çıktısını alarak hava yolları ve gümrük yetkililerine göstermeniz, ülkeye giriş yapabilmeniz için yeterli olacak.
Türkiye vizesi almak için dış temsilciliklere ve konsolosluklara da başvurabilirsiniz. Bu tür başvurularda Türkiye vizesi için gerekli belgeleri tamamlamalı ve başvuru koşullarını karşılamalısınız. Türkiye tatiliniz öncesi sorun yaşamamanız için vize başvurunuzu son dakikaya bırakmamanızı, bir ay öncesinden işlemlere başlamanızı tavsiye ediyoruz.
Vize İçin Gerekli Belgeler
Türkiye’ye giriş yaparken alınabilecek vize türleri şu şekilde: Turistik/iş adamı vizesi, resmi görev vizesi, eğitim vizesi, çalışma vizesi ve diğer vizeler. Bu vize türleri kendi içerisinde de dallara ayrılıyor. Tüm vize bilgileri için resmi vize genel bilgiler sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Turistik amaçla Türkiye ziyareti yapmak isteyen gezginler, turistik vize alarak ülkeye giriş yapabiliyor. Turistik Türkiye vizesi için gerekli evrak listesi aşağıdaki şekilde:
- Biyometrik fotoğraf
- Pasaport ya da muadili kimlik belgesi
- Gelir durumunu gösteren belgeler
- Uçak rezervasyonu
- Otel rezervasyonu ya da davetiye
- Geri dönüşü destekleyen belge (iş yeri izin belgesi vs.)
- Seyahat sigortası
Burada unutulmaması gereken önemli ayrıntı, vize şartlarının ülkeden ülkeye değişiklik gösterebiliyor oluşu. Türkiye vizesi alırken tüm detaylar için yetkili temsilcilere ve konsolosluklara başvurabilirsiniz.
Vize Başvuru Koşulları
Türkiye vizesi başvurusunda bulunacak yabancılar, vize bitiş süresinden sonra en az 60 gün boyunca geçerli olacak bir pasaporta sahip olmalıdır. Türkiye’ye giriş yapmak için davetiye kullanacak olanlar, davet mektubu şartlarını yerini getirmelidir. Davetiye ya da davet mektubu, basitçe sizi ülke içinden bir yakın ya da tanıdığınızın davet ettiğini simgeleyen belgedir. Bu belgenin geçerli olması için davet mektubunu yazan kişi şu bilgileri doğru ve eksiksiz olarak davetiye mektubuna eklemelidir:
- Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası
- İkamet adresi
- İletişim numarası
- Davetlinin hangi amaçla geleceği ve ne kadar süre boyunca kalacağı
Davet yollayan kişi, davetlinin akrabası ise bu durumu davet mektubunda belirtilmelidir. Aynı şekilde, davet yollayan kişi davetlinin seyahat masraflarını üstlenecekse gelir durumunu resmi bir şekilde bildiren belgeleri (maaş bordrosu, son üç aya ait banka hesap dökümü) de davetiye mektubuna eklemelidir. Davet mektubu bir şirket aracılığı ile yollanıyorsa şirketin vergi levhası talep edilmektedir. Vize başvurusunda bulunacak kişinin, yasalarca belirlenmiş durumlar dışında başvuruyu şahsen yapması zorunludur. Vize alırken seyahati karşılayabilecek bütçeye sahip olmanız gerekmektedir. Seyahat bütçeniz, kişisel banka hesaplarınızda olabileceği gibi veli ya da davet eden kişi tarafından da belgelenebilir.