Türkiye’nin En Yaratıcı 6 Şehri – UNESCO Tescilli
Türkiye’nin yaratıcı şehirleri arasında yer alan kentlerin yıldızları gastronomi, tasarım, zanaat ve halk sanatları ile müzik alanında parlıyor. Ünü Türkiye sınırlarını aşan Türk yemeklerinin binbir çeşidini tadabileceğiniz Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar gastronomi alanında, tasarım cevheriyle İstanbul, elsanatları ve zanaat alanında Kütahya ve müzik dalında köklü bir geleneğe sahip Kırşehir UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı‘nda. Gelin bütün bu şehirlerde ufak bir gezintiye çıkalım!
Gastronomi’de 3 Şehir Listede!
Dünya mutfakları arasında yer alan Türk mutfağı bazen bizim bile bilmediğimiz lezzetler barındırıyor. Her yörede ayrı nefis yemeklerle karşılaşacağınız Türkiye yöresel yemeklerinin bazıları dünya radarına girmiş ki tam 3 şehir UNESCO yaratıcı şehirler listesinde gastronomi alanında sayılı şehirler arasında gösteriliyor.
Parmak Isırtan Gaziantep Mutfağı
Gastronomi turizmi denince akla ilk gelen şehrimiz Gaziantep’in ünü ülke sınırlarını aşalı çok oldu. Kebap çeşitlerinden fıstıklı tatlılara saymakla bitmeyecek bir sürü lezzeti tatmak için tatilinizi birkaç günden fazla tutmak en iyi karar olacaktır.
En sevilen Antep yemeklerini sıralayacak olursak:
- Patlıcan Kebabı
- İçli Köfte
- Beyran
- Yuvalama
- Simit Kebabı
- Ekşili Köfte
- Fıstıklı Katmer
- Baklava
- Şöbiyet
Gaziantep Lezzet Durakları
Antep’te kahvaltıda tüketilen beyran nerede yenir diye merak edenlere şehir sakinleri Metanet Lokantası‘nı öneriyor. Gaziantep tatilinizin ilk gününe başlamak için kuzu eti, pirinç, iç yağı, pul biber ve sarımsakla yapılmış bir porsiyon beyran ilaç gibi gelecek.
Metanet Lokantası’ndan çıkınca gidilecek bir sonraki yer yine meşhur ve tarihi Zekeriya Usta’nın yeri. Burada ne yenir diye sorarsanız Antep’in meşhur fıstıklı katmeri. Bu durak dün için enerji depolamanız için harika bir atıştırma olacak.
Gaziantep’te öğle yemeği yenecek en iyi yerlerden birisi Aşina Kebap Baklava. Burada yuvalama ve zeytinyağlı kuru patlıcan dolması denemenizi tavsiye ediyoruz. Akşam yemeği için ise İmam Çağdaş; burada da ali nazik kebabı, simit kebabı ve mutlaka lahmacunlarını tatmanız gerek. Artık günün her saati her lezzeti bulabildiğiniz Gaziantep gurme turu herkesin hayatında bir kez çıkması gereken bir tatil.
Anlı Şanlı Antakya Hatay Mutfağı
Gaziantep’e komşu Hatay da yemek çeşitliliğinden nasibini almış, parmaklarınızı yedirtecek lezzetler barındırıyor. İlk olarak mezelerden mi başlasak yoksa ana yemekleri mi saysak bilemedik ama bitirişi mutlaka künefeyle yapmanızı tavsiye ediyoruz. İşte UNESCO Yaratıcı Şehirler listesinde Türkiye’den ikinci gastronomi kenti.
En Sevilen Hatay Yemekleri Listesi
- Tepsi Kebabı
- Kağıt Kebabı
- Hatay Döneri
- Künefe
- Fellah Köftesi
- Humus
- Ispanaklı Borani
- Kömbe
Hatay Gidilecek Restoranlar Rehberi Unesco
Geleneksel Hatay mutfağını tatmak için bir yer arıyorsanız isimlerini hemen verelim: Sultan Sofrası veya Ali Müdür’ün Yeri. Bildiğiniz gibi Hatay döneri de çokça seviliyor, bu lezzeti en has haliyle tatmak için Dönerci Tacettin Usta’yı tavsiye ederiz. Ama gitmeden önce bir arayıp yer yaptırmanız gerekebilir, yalnız buranın popülerliğinden değil aynı zamanda Tacettin Usta’nın herkese eksiksik yemek sunma isteğinden dolayı da.
Hatay’da akşam yemeği nerede yenir derseniz Konak Restoran veya Avlu Restoran sizi fazlasıyla memnun edecek. Daha çok nefis mezelerle dolu bir masa ve dostlarla keyifli sohbet istiyorum diyorsanız Arsuz Sahil Restoran da iyi bir seçenek. Hatay Tepsi Kebabı ve Kağıt Kebabı lezzetlerini de tatmadan gezinizi bitirmek olmaz. En iyi tepsi ve kağıt kebabını bulacağınız yerler Pöç Kasabı, Kasap Aydın ve Tugay Kasabı.
Ve tabii ki Hatay tatlılarına doymadan dönmeyin! Haytalı Tatlısı deneyebileceğiniz şehrin simgesi haline gelmiş Affan Kahvesi Hatay’ın uğrak yerlerinden. Efsane tatlı künefe Hatay’da nerede yenir? Tarihi Bizim Künefeci Ragıp Usta ve Çınaraltı Yusuf Usta künefe için en iyi adresler. Enerji depoladıktan sonra gezinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz!
Yemekleriyle Kalesine Tırmandıracak Afyonkarahisar
Afyon yemekleri ülke genelinde o kadar bilinmese de kendine has lezzetleriyle mutlaka denenmesi gereken yemekler sunuyor. Gitmişken Afyon termal tesislerinde konaklayıp baştan sona yenileneceğiniz bir tatil geçirmeye ne dersiniz? Kısa bir hafta sonu kaçamağı yapmak için mükemmel bir seçenek olan Afyon’da görülecek yerleri de kaçırmayın.
Meşhur Afyon Yemekleri:
- Sucuk
- Ekmek Kadayıfı
- Kaymak
- Keşkek
- Paçık
- Çullama Köfte
- Zürbiye
- Bükme
- Ağzı Açık
- Sakala Çarpan Çorbası
- Haşhaşlı Katmer
- İlibada Sarması
Afyon’da Gidilecek Restoranlar:
Araçla şehirlerarası yolculuk edenlerin mutlaka bildiğini düşündüğümüz ilk yer İkbal Lokantası. Bunun yanı sıra otoyol üzerinde yer alan bir diğer yerel lokanta da Kadaifçioğlu. Afyonluların da uğrak yerlerinden olan Kadaifçioğlu’nda hem Afyon’a özgü yemekleri tadabilirsiniz hem de envai çeşit ızgara deneyebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında yüksek ağaçların altına kurulmuş yaz bahçesinde güzel vakit geçirebilirsiniz.
Afyon’un en eski lokantalarından olan Aşçı Bacaksız 100 yılı aşkın tarihiyle size asırlık bir lezzet sunuyor. Onun yanı sıra Afyon’da nerede yenir diye merak edenlere listenin devamı: Numan Usta, Nur Lokantası, Müstakbel Kebap, Hidayet Abinin Yeri, Salim Usta. Bu restoranlar arasında kimi oldukça şık kimi ise salaş. Geziniz sırasında öğle ve akşam yemekleri için seçeneğiniz oldukça bol.
Tasarımın Kalbi İstanbul‘da Atıyor
Galata, Karaköy, Kadıköy, Cihangir ve Beşiktaş gibi semtleriyle şehre farklı bir hareket katan genç nüfus İstanbul’u uluslararası seviyede tasarımın önemli merkezlerinden biri yapıyor. İlhamın ve hareketin bol olduğu İstanbul moda alanında da geri kalır bir durumda değil. Türkiye’nin mozaiği gibi bir yer olan bu kadim şehir, tasarım alanında oldukça yetenekli insanları barındırıyor ve besliyor. İstanbul’un ilhamına ortak olmak için ufak bir gezi programlayın. Tarihi Suriçi bölgesini gezmek için rehberimize göz atabilirsiniz.
Zanaat ve Halk Sanatları Deyince Kütahya
Çini sanatında Türkiye’nin önemli bir merkezi haline gelmiş Kütahya UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına girmiş şehirlerden. Ankara’dan, İzmir’den ve İstanbul’dan hafta sonu gidilecek yerler arasında olan Kütahya tam üç büyük ilimizin ortasında yer alıyor. Saydığımız büyükşehirlerden arabayla aşağı yukarı 3-4 saatte ulaşabileceğiniz Kütahya genelde Eskişehir ve Afyon turu olarak birleşitiriliyor. Bu sizin isteğinize kalmış ama her birine en az bir gün ayırın deriz.
Gelelim Kütahya’da görülecek yerlere. Öncelikle Kütahya Çini Müzesi ve Sıtkı Olçar Çini Müzesi el sanatına ilgili olanlar için ilk durak. Onun dışında Kütahya Kalesi, Germiyan Sokağı ve Germiyan Konakları, Ulu Camii ve tarih tutkunları için Aizonia Antik Kenti Kütahya gidilecek yerler listesini oluşturuyor.
Müzik ve Ozanlar Diyarı Kırşehir
Nice halk ozanlarını yetiştirmiş güzide şehir Kırşehir’i bir de Neşet Ertaş’ın şarkısı olan Şirin Kırşehir ile dinleyin. Ankara’dan arabayla kolayca ulaşabileceğiniz Kırşehir’de Anadolu’yu tadın, şehrin müzik tarihini keşfedin ve ozanların sesine kulak verin.
Kırşehir’in bilinmeyen cevherleri arasında eski yeraltı şehirleri de var. M.S. 2 ile 4. yüzyılları arasında bölgedeki yayılmalar dolayısıyla korunma ve saklanma amacıyla kurulmuş bu şehirler günümüze kadar gelmiş. Yerin altına oyularak ve kazılarak kurulmuş saklı kentler son yıllarda turizme kazandırılıyor. Buralar dolup taşmadan görmek isterseniz çabuk olmakta fayda var. Peki nereler var derseniz: Mucur, Kepez ve Kulkadirli yeraltı şehirleri.