Dini YapılaristanbulMarmaraTürkiye

Nuruosmaniye Cami | Barok Üslubu

Nuruosmaniye Cami 

İstanbul’da gezmeyi mi düşünüyorsunuz?  İstanbul’da Gezilecek Yerler içerisinde barok üslubu ile inşa edilmiş ilk cami olan Nuruosmaniye Camini eklemeyi unutmayın. Hadi hep beraber kendisinde birkaç tane ilkler taşıyan bu camiyi yakından tanıyalım. 

İstanbul Gezisi İçin Tavsiyeler

Türkiye’de bulunan ve ibadete açık olan tüm camilerimizde giriş ücreti bulunmamaktadır. Tüm camilerde giriş ücretsizdir.

  • Bayların kısa şort, bayanların ise başları açık veya kısa etek, pantolon ile ziyaret etmesi uygun değildir.
  • Özellikle cuma namazı ve vakit namazlarında ziyaret etmek yerine, iki namaz vakti arası ziyaret etmek daha uygun olacaktır.
  • Cami gün boyunca ibadete açık olduğu için ziyaret sırasında ve ibadet alanı çevresinde sessiz olmak, ibadet edenlere saygı göstermek daha uygun olacaktır.
  • Cami içerisinde fotoğraf ve video çekimi için görevli kişilerden kesinlikle bilgi alınmalıdır.

Nuruosmaniye Cami, 1748-1755 yıllarında İstanbul’da inşa edilmiş ilk barok üslubuna sahip camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde bulunmaktadır. 

Batılılaşma etkilerinin mimaride ortaya çıkmaya başladığı bir dönemde, Osmanlı mimarisinde bir dönüm noktası sayılmaktadır.

Caminin yer aldığı alanda daha önce Osmanlı şeyhülislamlarından Hoca Sadettin Efendi’nin eşi Fatma Hatun’un mescidi bulunmaktaydı ancak Fatma Hatun Mescidi yıkılmaya yüz tutunca yerine cami yapıldı. III. Osman zamanında “Nur-u Osmani” (Osmanlı’nın Nuru) adıyla tamamlandı. Bu adla anılma sebebinin padişah III. Osman’ın ismi ve caminin içindeki ışıktan olduğu söylenilir.

Cami kompozit bir yapıdadır ve içinde; medrese, imarethane, kütüphane, türbe, çeşme ve sebilden oluşan bir külliye bulunmaktadır. Barok üslubunun izleri kütüphane, türbe, çeşme ve sebilde de görülmektedir.

Camiye mermer merdivenlerle çıkılır. Kare plan üzerine inşa edilmiştir. Namaz kılmaya ayrılmış Harim kısmı tek bir kubbe ile örtülmüştür. Bu kısma iki yanda revaklı birer koridor ile geçilir.

26 m çapındaki ana kubbenin eteği 32 pencere ile çevrilidir. Osmanlı camilerinde kullanılan en büyük kubbelerden biri olma özelliğine sahiptir. Kubbede En-Nur Suresi’nin 35. Ayeti ( Allah, göklerin ve yerin nurudur.) yer alır. Kubbe kemerlerinin duvar üzerindeki bitiminde ise Fetih Suresi yazılıdır.

Cami, toplamda beş sıra halinde bulunan 174 pencere ile aydınlatılır. Pencereler, barok stilinde tasarlanmıştır ve malzemesi alçıdır.

Mihrabın diğer klasik Osmanlı camilerinden farkı, çok köşelidir ve bir yarım kubbe ile kapanmıştır.

Mahfil katına, ana girişin iki yanındaki mermer merdivenlerden çıkılır.

Yapıya bitişik bulunan minare; iki şerefelidir ve taş külahları bulunur. Bu özelliği ile kurşun yerine taş alemlerin ilk kullanıldığı unvanına sahiptir.

Cami, Osmanlı mimarisinde olmayan revaklı ve çok köşeli bir avluya sahiptir. Şadırvanı yoktur, iki cephede abdestlikleri bulunmaktadır. Avlu, Cağaloğlu ile Çemberlitaş arasında geçişi sağlar.

Camiye ulaşım seçenekleri birden fazladır;

  • Tramvay; Beyazıt hattından geçen tramvaylara binip Kapalıçarşı durağında inmek.
  • İETT: Beyazıt ve Fatih semtlerine çalışan otobüslere binmek.
  • Özel araç 
  • Adres: Mollafenari, Fatih/İstanbul, Türkiye
  • Konum: Tıklayınız

Sultanahmet ve Beyazıt semtleri bu camiye oldukça yakındır, tarihi atmosferi tatmak istiyorsanız mutlaka bu yerleri gezmelisiniz. Siz de göreceksiniz ki her karışı ayrı bir tarih sahnesini andırıyor.

Bu noktada size yardımcı olacak yazılarımıza da göz atmayı unutmayın;

İsmail Koç

Kurucu, Tasarımcı, Mühendis Adayı, Yerel Rehber

Aynı Kategoriden

Bir Yorum

  1. Tarihi ile dikkat çeken Nuruosmaniye Cami ile ilgili bir çok bilgiyi okurlarınızla buluşturduğunuz için teşekkürler. Ellerinize sağlık. Devamını Bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Content is protected !!