Akdamar Kilisesi
Akdamar Kilisesi
Bu adayı gezmeden önce gelin sizlerle dillerden dillere dolaşan adanın efsanesinden bahsedelim;
Vaktinde bu adada yaşayan Ermeni baş keşişin, güzelliğiyle dillere destan olmuş Tamar adında bir kızı vardır. Adanın çevresindeki köylerden birinde çobanlık yapan bir genç bu kıza âşık olur. Genç çoban Tamar’la buluşmak için her gece adaya doğru yüzer,Tamar ise fenerle yerini belli eder.Bundan haberdar olan kızın babası, fırtınalı bir gecede elinde fenerle adanın kıyısına iner ve sürekli yer değiştirerek gencin boşuna yüzüp, yorulmasına sebep olur.Yüzmekten bitkin düşen genç çoban boğulur ve boğulmadan önce son nefesiyle “Ah Tamar!” diye haykırır. Bunu duyan kız da hemen ardından kendini gölün sularına bırakır,O günden sonra ada Ah Tamar! ismi ile anılır.
Efsaneyi öğrendikten sonra birde yapıyı birlikte inceleyelim:)
Van Gezisi İçin Tavsiyeler
Giriş ücreti 18 TL’dir. Müzekart sahibi iseniz yılda 2 kez ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.
Yaz döneminde; 09.00-19.00
Kış döneminde; 08.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
- Kilise gün boyunca ibadete açık olduğu için ziyaret sırasında ve ibadet alanı çevresinde sessiz olmak,ibadet edenlere saygı göstermek daha uygun olacaktır.
- Kilise içerisinde düğün merasimi ve cenaze törenleri düzenlendiğinden,söz konusu törenler esnasında turistik amaçlı gezmek doğru olmayabilir.
- Kilise içerisinde fotoğraf ve video çekimi için görevli kişilerden kesinlikle bilgi alınmalıdır.
Akdamar Adası’nın güneydoğusunda yer alan Holy Cross (Kutsal Hac) Kilisesi, Vaspurakan Kralı olan I. Hacik Gagik Ardzruni tarafından 915-921 tarihleri arasında mimar Manuelle bir saray kompleksinin kilisesi olarak yaptırılmıştır.
Vaspurakan Krallığı Bizans İmparatoru II. Basil tarafından 1021-1022 yılında ortadan kaldırılmıştır. Vaspurakan Krallığı’nın ilhak edilmesiyle birlikte (12 kale, 4400 köy, 115 manastır) Akdamar Adası’ndaki Kutsal Haç Kilisesi bir saray kilisesi olmaktan çıkmış ve manastıra dönüştürülmüştür.
1113 yılında ana yapıya çeşitli bölümler eklenerek 1895 yılına kadar bölgedeki Ermeni Patrikliğinin merkezi haline gelmiştir. 12. Yüzyıl sonlarında yapıya birkaç yeni yapı bölümü eklenerek bir yapı kompleksi oluşturulmuştur. 16. Yüzyıldan sonra sivil yerleşimin bulunmadığı adada, bir Ermeni manastırı varlığını sürdürmüştür. 19. Yüzyılın sonlarına kadar üç yüz civarında keşişin ikamet ettiği manastır, 1895 ve 1915 olaylarından sonra boş bırakılmıştır. 1918’de insanlar burayı terk edince manastırın tümü yıkılmış, kilise ve diğer yapı bölümler ise harap olmuştur.
Kilise, 16.00m. x 12.50m. ölçülerinde, merkezi kubbeli dört yapraklı yonca biçimli hac planına sahiptir,doğu ve batı yönlerinde yer alan hac kollarının daha derin tutulmuştur. Cephe, içeriye, doğru kademelendirilen 1.10m. enindeki yuvarlak kemerli iki adet yırtmaç nişle hareketlendirilmiştir.
Kral mahfili yapının güney cephesine konumlandırılmıştır.
Batı cephesi ile aynı düzendeki doğu cephesi, pastoforion odaları ile birlikte dıştan 9.00m. uzunluğunda düz bir cepheye sahiptir, apsisin iki yanına denk gelen 1.10m. enindeki dikey iki yırtmaç nişle hareketlendirilmiştir. Bu nişler batıdakiler gibi içe kademeli ve yuvarlak kemerlidirler.
Yapının diğer bölümleri;
- Şapel:Kilisenin kuzeydoğusunda yer alan Şapel,6.60*4.80m ebatlarındadır. İlk olarak kiliseden bağımsız olarak inşa edilmiştir ama daha sonraları beşik tonozla kiliseyle birleştirilmiştir.
- Sütunlu Giriş:Kilisenin kuzey haç kolunu birleştiren dam şeklindeki yapıdır.
- Jamatun:Kilisenin batı haç koluyla birleştirilen,kare planlı bir yapıdır.
- Çan Kulesi: Kilisenin güney haç koluna eklenilen,dört paye üzerinde üç katlı olarak düzenlenmiştir.
Yapı dış cephesinde bulunan kabartmalarla dikkati üstüne çekmektedir; Yunus peygamber sahnesi,Pantakrator İsa ve annesi Meryem,Vaspurakan prensi Hamazasp ile kardeşi Sahak,Davud ve Goliath’ın mücadelesi,Adem ve Havva’nın yasak meyveyi yemeleri,üç Musevi gencin fırına atılması gibi olaylar kabartmalarla betimletilmiştir.
Van’ın Edremit ya da Gevaş ilçesinden motor ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Yolculuk 20 dk sürmektedir.
- Adres: Gevaş/Van, Türkiye
- Konum: Tıklayınız
Ada her dönem görsel şölen sunmaktadır ancak; badem ağaçlarının ilkbahar mevsiminde çiçek açtığı zaman ayrı bir atmosfere bulunmaktadır. Fotoğraf tutkunu olanlar kameralarınızı her noktada fotoğraf çekmeye hazırlayın:)
Adaya geçmeden önce sahilde yer alan yerlerde Van kahvaltısı yapabilirsiniz ya da adada bulunan restoranlarda yöreye özgü tatları deneyebilirsiniz:)
Gevaş ve Edremit iskelesinin olduğu yerlerde kamp alanları mevcut dilerseniz buralarda konaklama sağlayabilirsiniz.
Gezi planınızı oluştururken Van yazımıza göz atmanızı da tavsiye ederiz:) Tıklayınız