Mersin Gezi Rehberi | En İyi Yerler Listesi (Detaylı)
Mersin Gezi Rehberi
Mersin’de Gezilecek Yerler mi? dediniz öyleyse hadi gelin birlikte bir göz atalım.
Türkiye’mizin Akdeniz kıyılarında yer alan Mersin şehri sahilleri ve tarihi güzellikleri ile adeta bizleri kendisine çağırıyor. Eski adı İçel olan bu güzel şehrin 13 tane ilçesi bulunmaktadır. Mersin’in İlçeleri:
- Akdeniz
- Anamur
- Aydıncık
- Bozyazı
- Çamlıyayla
- Erdemli
- Gülnar
- Mezitli
- Mut
- Silifke
- Tarsus
- Toroslar
- Yenişehir
Şimdi sizler ile Mersin’in bu birbirinden güzel ilçelerindeki Gezilecek Yerler’e bir bakalım.
Mersin’de Gezi Rehberi
Yedi Uyurlar Mağarası olarakta bilinen Ashab-ı Kehf Mağarası‘nın tam yeri bilinmemekle birlikte Tarsus ilçesinde bulunan mağaranın en olası mağara olduğu düşünülmektedir. Kur’an-ı Kerim’in Kehf Suresi’nde bahsi geçmekte olan mağara Müslümanlar ve Hristiyanlar için oldukça kutsal görülür. Yedi genç insanın ve bir köpeğin anlatıldığı olayda dinlerini özgürce yaşayamadıkları için bir mağaraya saklanıp burada yaklaşık olarak 309 yıl boyunca uyuduklarından bahsedilir.
Belki de Mersin denilince akla gelen ilk yerlerden biri olma özelliğini sahip Kızkalesi’nin kıyıya uzaklığı ortalama 600 metre kadardır. Yıllarca efsanesi anlatılan Kızkalesi, efsaneye göre bir kralın kızının yılan tarafından ısırılınca öleceğini öğrenip onu bu kaleye kapatması ve daha sonra kızının canının üzüm istemesi üzerine kaleye gönderilen üzüm sepetinin içine saklanmış yılan tarafından ısırıp ölmesini konu alıyor. Şuanda kalenin içerisinde faaliyet vermekte olan bir müze bulunmaktadır.
- Adres: Erdemli/ Mersin
- Konum: tıklayın
- Çalışma Saatleri:
- Yaz Dönemi: 08:00 – 19:00
- Kış Dönemi: 08:00 – 17:00
- Haftanın her günü açıktır.
- Giriş Ücretleri: 10 TL
- Tavsiye 1: Denizin içindeki kaleye gidebilmek için tekne ulaşımı kullanılır. Bu yüzden denizin tutma ihtimaline karşı hazırlıklı olun.
- Tavsiye 2: Teknede giderken ya da Kızkalesi’nde bir fotoğrafınız olsun isterseniz Gezilecek Yerler listenize burayı eklemeyi unutmayın.
Cennet ve Cehennem çökükleri doğal yollar ile oluşmuş bir turistik yerdir. Yunan mitolojisinde ikiz mağaralar olarak bilinir.
Cennet obruğunun derinliği 70 metredir. Taban kısmına 450 basamak inerek ulaşılır. Taban kısmında bir mağara girişi vardır. Bu mağaranın giriş kısmında küçük bir kilise bulunmaktadır. Kiliseye ulaşmak için basamaklar kullanılır.
Cehennem obruğu, Cennet obruğunun 75 metre kuzeyinde bulunmaktadır. Derinliği 128 metredir. Genel yapısından dolayı çöküğe inmek mümkün değildir.
- Adres: Narlıkuyu, Silifke/Mersin
- Konum: tıklayın
- Özgün Yorumlar: tıklayın
- Çalışma Saatleri:
- Yaz Saatleri: 08:00 – 19:00
- Kış Saatleri: 08:00 – 16:45
- Haftanın her günü açıktır.
- Yoğun Olduğu Saatler: 12:00 – 15:00
- Giriş Ücreti: 35 TL
- Tavsiye: Dizinde herhangi problemi olan ziyaretçilerin aşağı kısma inmeyip yukarıdan bakması daha uygundur.
Özellikle sıcak yaz günlerinde ferahlamak isteyeceğiniz bu yer muhteşem görüntüsü ile ziyaretçileri kendisine hayran bırakıyor. Hem doğa ile iç içe olup hemde dinlenebileceğiniz bir mesire alanı olan Tarsus Şelalesi sevdikleriniz ile hoşça vakit geçirmek için oldukça uygundur.
- Adres: Çağlayan, Tarsus/Mersin
- Konum: tıklayın
- Özgün Yorumlar: tıklayın
- Haftanın her günü açıktır.
- Yoğun Olduğu Saatler: 12:00 – 17:00
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Tavsiye: Dilerseniz çevrede bulunan restoranlar da yerel köy kahvaltısı yapabilir ya da bir dondurma alıp manzarayı seyrederken serinleyebilirsiniz.
Halk arasında Lamas Çayı olarak da bilinen Limon Çayı sizleri serinleten buz gibi suyu ile sizlere adeta eşsiz bir huzur veriyor. Doğa sevenlerin oldukça etkisini çeken bu yer Mersin’de Gezilecek Yerler listenizde olması gereken bir doğa harikası.
- Adres: Limonlu, Erdemli/Mersin
- Konum: tıklayın
- Uzunluk: 6 km
2006 yılında tesadüfen bulunmuş olan Taşkuyu Mağarası birbirine bağlı odalardan oluşmuştur. Bir çok sarkıt ve dikit görebileceğiniz bu yer kendine has özellikleri ile etkileyici bir görsel şölen ile sizleri karşılıyor. Türkiye’de nadiren rastlanılan aykırı oluşumlar ve mağara incilerini burada görebilirsiniz.
- Adres: Tarsus/Mersin
- Konum: tıklayın
- Çalışma Saatleri: 08:00 – 19:00
- Haftanın her günü açıktır.
- Uzunluğu: 470 metre
- Tavsiye 1: Kapalı alanlarda çok uzun süre kalamayan kişiler için uygun değildir.
- Tavsiye 2: İçerisinde fazlaca merdiven oluğu için diz problemleri yaşayanlar için sakıncalı olabilir.
Evliya Çelebi Seyahatname’sinde, 23 burcu olduğunu ifade ettiği Silifke Kalesi‘nin, içinin ve burçlarının yıkık olması sebebiyle günümüzde 10 tane burcunu görebilmekteyiz. Aslında Roma ve Helenistik döneme ait olduğu düşünülen Silifke Kalesi geçirdiği tadilat ve onarımlar ile Ortaçağ’a ait bir kale imajı sergiliyor.
1300 metre yükseklikte bir yamaca yapılmış olan Alahan Manastırı‘nın 440 – 442 yıllarında yapılmış olduğu düşünülmektedir. Kayaları oyarak yapılan keşiş odaları ve çevresinde bulunan mezarlardan oluşmaktadır. Kükreyen aslan, kartal ve öküz sembolleri, İncil yazılarının tasvirleri, üzüm salkımları, asma yaprakları ve balık motifleri ile ustaca yapılmış taş oymacılığı gözlerden kaçmamaktadır. Mersin’in Ayasofyası olarak da bilinen manastır, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi‘nde yer almaktadır.
- Adres: Geçimli, Mut/Mersin
- Konum: tıklayın
- Yükseklik: 1300 metre
- Çalışma Saatleri:
- Yaz Saatleri: 08:00 – 20:30
- Kış Saatleri: 08:00 – 17:00
- Haftanın her günü açıktır.
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
Roma döneminde, 72 yılında Olba’dan ayrılarak kendi adına para basan kent durumuna gelmiştir. Bizans Dönemi’nin ardından Türkler buraya şehrin sembolü olan yüksek burcun ismini vererek Uzuncaburç demişlerdir. Burada gezerken görebileceğiniz yerler:
Kabartma şeklinde yapılan 11 ayrı çerçeve içerisinde bulunan bu yapılar bizlere adeta bir kompozisyon sunmaktadır. Rahatça görülebilen bir konumda olan Adamkayalar, döneminin önemli insanları anısına minnet duymak için yapıldığı düşünülmektedir. Eşine başka bir yerde rastlamamızın zor olduğu bu yapılar Mersin’de Gezilecek Yerler listesinde olmalıdır.
Başarılı bir yazı olmuş. Teşekkürler.