Güneydoğu AnadoluMardinMüzelerTürkiye

Mor Gabriel Manastırı | Yaşayan En Eski Süryani Ortodoks Manastırı

Mor Gabriel Manastırı Hakkında Bilgiler

Mardin’de Gezilecek Yerler’in başında gelen Mor Gabriel Manastırı, mutlaka ziyaret edilmesi gereken en önemli dini yapılardan biridir. Yerli ve yabancı turistlerin en uğrak noktası olan bu yapının 1600 yıllık tarihini gelin birlikte inceleyelim.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından işletilen yapının giriş ücretini ve ziyaret saatlerini sizler için araştırdık.

    • Açılış: 08.30
    • Kapanış: 16.30
    • Müze iletişim: 0482 213 75 12
    • Kapalı Günler: Her gün açık, öğle saatlerinde (11.00-13.00 arası) kapalı.
    • Giriş Ücreti: 10 TL

Web sitesine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

397 yılında Mor Şmuel ve öğrencisi Mor Şemun tarafından yaptırılan ve yapımı kısa sürede biten Mor Gabriel Manastırı, Deyrulumur (Rahiplerin Meskeni) adı ile de bilinmekte olup, dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı olması ile ön plana çıkmaktadır.

Zerdüşt tapınağının kalıntıları üzerine inşa edilen manastır, Roma İmparatorlarından Arcadius ve Honorius’un, sonra da II. Theodosius ve Bizans İmparatoru I. Anastasius’un dönem dönem yaptıkları bağışlar ile gelişmiş, günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde müze olarak ziyarete açık olan mabed, dönem dönem ibadete açılmaktadır.

Günümüzde kullanılan Mor Gabriel ismi 7.yyda yaşamış ve azizlik mertebesine yükselmiş, yönetimi ile manastırın gelişmesinde büyük rol oynayan Turabdin Metropoliti Mor Gabriel’den gelmektedir. Peki kimdir Mor Gabriel?

Metropolit ünvanı alan ve 594-688 yılları arasında yaşayan Mor Gabriel, misafirperverliği, hayırseverliği, alçak gönüllülüğü, ruhsal yetkinliği ve barışçıl yönetim anlayışı ile Süryani’lerin gönlünde taht kuran, ölüyü diriltmek gibi (3 ölüyü dirilttiği bilinmekte) mucizevi bir güce sahip olan, halkın büyük saygı duyduğu bir azizdir. Manastır, en parlak günlerini Mor Gabriel ile yaşamıştır. Öldükten sonra manastırın içine gömülen azizin sağ eli günümüzde mabed içerisinde ziyarete sunulmuştur.

Ölümünden 130 yıl sonra bölgede veba salgını başlamış ve ciddi bir kitle yaşamını veba yüzünden kaybetmiştir. Onlarca rahibin yaşamını yitirmesi üzerine Mor Gabriel’in cesedi mezarından çıkarılmış ve cesedi etrafında ibadet edip vebanın bitmesi için günlerce dualar edilmiştir. Dualar sayesinde salgının bitmesinin ve hastaların iyileşmesinin ardından Aziz’i sürekli mezara sokup çıkarmanın doğru olmayacağını düşünen rahipler, bereket, şifa ve huzur getirmesi için vücudundan bir parçanın (sağ el) gömülmemesine karar vermişlerdir. O tarihten itibaren Sağ El manastırda özel olarak muhafaza edilmektedir. Her yıl Mor Gabriel’in anma etkinliğinde ayine katılanların bereketlenmesi için bu el hazır bulundurulur. Günümüzde Süryaniler, Azizleri Mor Gabriel’in ismini kız çocuklarına ‘Gabriella’ ve erkelere de ‘Gabriel’ ismini vererek ölümsüzleştiriyorlar.

Yapı, ilin dışında kaldığı için ne yazık ki toplu taşıma ile ulaşım mümkün değildir.

Özel araç ile gidecek gezginlerimiz Mardin-Şırnak yolu üzerinde bulunan Güngören Köyü Yolu sapağından girdiklerinde kısa süre içerisinde manastıra ulaşabilirler.

Adres: Güngören Köyü Yolu No:46, Midyat/Mardin

Şehrin merkezine oldukça uzak bir konumda bulunduğu için yanınızda fazladan yiyecek içecek bulundurmanızda fayda var. Maneviyatın oldukça yüksek olduğu bir yapı. İbadete açık olmasa da ziyaretiniz esnasında giydiğiniz kıyafetin mabede uygun olması kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Her karesini fotoğraflandırmak isteyeceğiniz çok değerli bir eser. Çekim öncesi yetkililerden izin almalısınız. Keyifli geziler dilerim. 🙂

İsmail Koç

Kurucu, Tasarımcı, Mühendis Adayı, Yerel Rehber

Aynı Kategoriden

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Content is protected !!