Ortaköy Camii (Büyük Mecidiye Cami)
Ortaköy Camii
İstanbul tarihi ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkmış illerimizden biridir. Tarih serüveni içinde birden çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için tarihi yapılarda çeşitlilik görülmektedir. İstanbul’da Gezilecek Yerler içerisinde Ortaköy Cami ni eklemeyi unutmayın. Nedenini ise yazımızın devamında anlayacaksınız:)
İstanbul Gezisi İçin Tavsiyeler
Türkiye’de bulunan ve ibadete açık olan tüm camilerimizde giriş ücreti bulunmamaktadır. Tüm camilerde giriş ücretsizdir.
- Bayların kısa şort, bayanların ise başları açık veya kısa etek, pantolon ile ziyaret etmesi uygun değildir.
- Özellikle cuma namazı ve vakit namazlarında ziyaret etmek yerine, iki namaz vakti arası ziyaret etmek daha uygun olacaktır.
- Camii gün boyunca ibadete açık olduğu için ziyaret sırasında ve ibadet alanı çevresinde sessiz olmak, ibadet edenlere saygı göstermek daha uygun olacaktır.
- Camii içerisinde fotoğraf ve video çekimi için görevli kişilerden kesinlikle bilgi alınmalıdır.
- 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir ancak namaz saatleri içerisinde ziyarete kapalıdır.
Ortaköy iskelesinde güzel karelerde yerini alan cami,Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. 1894’teki İstanbul depreminde minaredeki külah bölümü hasar görünce yeniden şekillendirilmiş. 1960 senesinde çökme riski sebebiyle sağlamlaştırılma çalışmaları yapılmıştır, 1984 yılında ise yangın tehlikesi atlatmıştır. Bu olaydan sonra aslına sadık kalınarak restore edilmiştir. Günüümüzdeki hali 2014’te en son olarak restorasyon çalışması geçirmiştir.
Barok mimarinin izlerini gördüğümüz cami, şehrin akla gelen yapıları arasında yer almaktadır. Mimari ise Nigoğos Balyan’dır.
Tek şerefeli camiler sınıfında yer alan caminin iki minaresi bulunmaktadır.
Caminin iç kısmıda en az dışı kadar dikkat çekmektedir. Mermer kaplı mihrabın nişinde empire üslubunun inceliklerini görmekteyiz. Köşe dolgularında bitki motifleri, bordüründe ise geometrik şekillerin kullanılması tercih edilmiştir.
Mermerden yapılma minberin pembe renkli taşlarla süslü olduğu görebilirsiniz. Ortaköy Camii’nin iç kısmında ilk bakışta duvarların sanki kırmızı ve beyaz hareli taşlarla kaplandığını hissettirecek farklı bir sıva tekniği sıva tekniği kullanılmıştır.
Asırlardan beri Boğaziçi’ni süsleyen cami,diğer örneklerdeki gibi harim ve hünkâr kasrı olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.
Hünkâra ayrılmış özel alan, giriş kısmında konumlandırılmış. Kadınların kullanımına sunulan harim bölümü, iç süslemeleri sayesinde yapının en göz alıcı bölümleri arasında bulunmaktadır. Hünkâr kasrında ise sadelik ön plandadır ;ancak bu bölüme çıkılan merdiven oldukça gösterişlidir.
Büyük Mecidiye Camii, Ortaköy İskele Meydanı’nın kuzey tarafında yer almaktadır. Ulaşım seçenekleri oldukça fazladır.
Camiyi ziyaret için Avrupa Yakası’ndan ulaşım sağlayacaksanız, öncelikle vapurla Beşiktaş İskelesi’ne gelmeniz gerekmektedir. Ardından isterseniz yürüyebilirsiniz ya da Bahçeşehir Üniversitesi durağından 22, 22RE, 25E, 40T, 42T numaralı otobüslere binip Ortaköy durağında inebilirsiniz.
Taksimden DT1 numaralı araçlar da camiye 1-2 dk yürüme mesafesindeki noktaya kadar getirmektedir.
- Adres: Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sk. Beşiktaş/İstanbul
- Konum: Tıklayınız
Buralara kadar gelmişken güzel bir kumpir ya da waffle yemeden dönmeyin deriz:) Ayrıca boğaz turları mevcut dilerseniz kısa bir gezinti yapabilirsiniz:)
Bize, gitmeden de gitmiş kadar olduğumuz doğru bilgileri samimi şekilde sunuyor olmanız çok güzel. Özellikle sizin yazılarınızı bu samimiyeti çok içten şekilde bulduğum için takip ediyorum. Yeni yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz. İyi çalışmalar.