Vize & Pasaport

Uçuş Öncesi Check-In İşlemleri

Uçak yolculuklarında yolcunun uçağa binebilmesi için yapılan kayıt işlemine check-in deniliyor. Check-in işlemi sırasında yolcunun kimlik bilgileri sisteme kaydedilerek bu yolcunun uçaktaki koltuk numarası belirlenerek yolcunun uçağa binmeden önceki son kayıt işlemi tamamlanmış oluyor.

Check-in işlemleri havalimanında ilgili hava yolu firmasının kontuarından yapılabildiği gibi uçuşa belli bir zaman kalan hava yolu şirketinin web sitesi, mobil uygulaması ya da havalimanında bulunan self online check-in kiosklarından da gerçekleştirilebiliyor.

Birçok hava yolu şirketi uçuşa 72 saat kaladan itibaren online check-in işlemlerini başlatırken online check-in işlemlerinin yapılması o uçağa bilet alan ancak uçuşa gelmeyecek kişilerin belirlenerek aynı seferdeki uçakta seyahat etmek isteyen kişilere bilet satabilmek için kolaylık sağlıyor.

Online Check-in Ne Zaman Yapılır

1. Web check-in

Elektronik bilet sahibi yolcular bilet aldıkları hava yolu şirketinin web sitesinden uçuşa 72-24 saat kalaya kadar online check-in yapabiliyor.

Türkiye’de Türk Hava Yolları, AnadoluJet, Sunexpress, Pegasus, Onur Air check in servisi bulunuyor.

Pegasus check in hizmeti uçuşa 72 saat kala başlarken Türk Hava Yolları’nda bu süre uçuşa 24 saat kala. Uçuşa son 3 saat kalaya kadar online check-in yapma şansınız var.

Bazı hava yolu şirketleri sistemden otomatik olarak koltuk ataması yaparken, dilediği koltukta oturmak isteyenler ücretli seçim yapabiliyor.

2. Mobil check-in

Akıllı telefona sahip olan yolcular biletlerini aldıkları hava yolu şirketinin mobil uygulaması üzerinden mobil check-in hizmetinden yararlanabiliyor.

Mobil check-in hizmetine açık olan havalimanlarından yapılacak seyahatler için check-in yapıldıktan sonra mobil biniş kartı oluşturularak kontuara gidilmeden doğrudan uçağa binmek mümkün.

Bagajı olan yolcular ise online check-in bankosuna giderek valizlerini teslim ettikten sonra doğrudan uçağa gidebiliyor. Cep telefonunuzun şarjının bitmesi durumunda ise self check-in cihazlarından ya da kontuardan yeni bir biniş kartı alma şansınız var.

3. Self check-in

İstanbul Havalimanı başta olmak üzere birçok havalimanında farklı hava yolu şirketlerinin self check-in cihazları bulunuyor. İstanbul Havalimanı’nda Türk Hava Yolları’nın, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise Pegasus Hava Yolları’nın self mobil check in cihazları var.

Bu cihazlar aracılığıyla uçuş bilgilerinizi ve kimlik bilgilerinizi girerek çok hızlı bir şekilde biniş kartınızı alabilirsiniz.

Hangi yöntemle check-in işlemi yaptırmış olursanız uçağa biniş işlemlerinin son 20 dakikaya kadar yapıldığını unutmamanız gerekiyor. Uçuşa son 20 dakika kala boarding işlemleri tamamlanıyor. Bu süreden sonra uçağın kalkış kapısına gelen yolcular biniş kartları ya da mobil biniş kartları olsa bile uçağa kabul edilmiyor ve yeniden bilet almak için bilet satış ofisine yönlendiriliyor.

İsmail Koç

Kurucu, Tasarımcı, Mühendis Adayı, Yerel Rehber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Content is protected !!