Ankaraİç AnadoluMüzelerTürkiye

Ulucanlar Cezaevi Müzesi | ‘Cumhuriyet Tarihinin En Karanlık Günlerinin Baş Şahidi’

Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Ankara’da gezilecek yerlerden biri olan Ulucanlar Cezaevi Müzesi, şehirden ayrılmadan önce mutlaka ziyaret etmeniz gereken en önemli yerlerden biridir. Islah evi olarak inşa edilen yapı, Türk siyasi ve edebi hayatına damga vurmuş şahsiyetleri ağırlaması ile önem kazanmıştır.

Cebeci Umumi Hapishanesi, Ankara Hapishanesi, Ankara Cebeci Sivil Cezaevi, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi isimlerini aldıktan sonra en sonunda Ulucanlar Cezaevi ismini alan, günümüzde ise müze olarak faaliyet gösteren Ulucanlar Cezaevi Müzesi, 1925 yılında Umumi Hapishane olarak inşa edilmiştir. Bu yapı 2006 yılında mahkumların Sincan’daki cezaevine nakledilme sürecine kadar tam 81 yıl boyunca, insanların içinde çok zor günler geçirdiği, infaz edildiği, sevenlerinin kapısında günlerce haber beklediği soğuk ve karanlık bir hapishane olmuştur.

Gazetecilerin, şairlerin, siyasetçilerin ve edebiyatçıların hiç eksik olmadığı Ulucanlar, 2011 yılında müzeye dönüştürülmüştür. O dönemin koşullarına göre düzenlenen koğuşları ile size o dönemi anlatacak, mahkumların ruh hallerini anlamanızı ve hissetmenizi sağlayacak materyaller ile dizayn edilmiştir. Balmumu heykelleri, mahkumların eşyaları ve yattıkları ranzalar ile desteklenen, volta attıkları koğuşlar ve cezaevinin geçmişini anlatan bir belgesel eşliğinde başlayan gezi, içeride yankılanan dönemin mahkumlarının işkence esnasındaki çığlıkları ile o ana gitmenizi sağlıyor.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi içerisinde;

  • Avlu Bölümleri
  • Koğuşlar
  • Tecrit odaları
  • Darağacı
  • Mahkumların kişisel eşyaları
  • Mahkumların fotoğrafları
  • Mahkumların mahkeme belgeleri
  • Mahkumların balmumu heykelleri sergilenmektedir.

Türk Siyaset tarihindeki önemli kişiliklerin infaz edildiği “Ulu Kavak” darağacı, müzenin avlu bölümünde kafesler içinde yer almaktadır. Kafeslerin üzerinde o dar ağacında idam edilen kişilerin isimleri yazmaktadır. Deniz GEZMİŞ, Hüseyin İNAN ve Yusuf ASLAN, Ulu Kavak’ta infaz edilen en önemli isimlerdendir.

Mahkumların günlerinin en büyük zaman dilimini geçirdikleri yer olan avluda çay içmeleri için ayrı bir bölüm ve kütüphane mevcuttur. Mahkumların banyo yaptığı hamamlar da avlu içerisinde yer almaktadır. Hamamın arkasında küçük bir bölümde ise ziyaretçilerin anı olarak alabileceği hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır.

Müzenin bir diğer önemli gezilecek yeri ise koğuşlarıdır. Her koğuşun kendine ait avlusu bulunmaktadır. Bazı bölümlerde balmumu heykelleri bulunan koğuşlar pek çok restorasyon görmüştür. Gardiyanların ve cezaevinde kalan kişilerin balmumu heykellerinin yanı sıra dönemine uygun olarak da ısıtıcılar, kilimler ve kişisel eşyalar da müzenin bu bölümünde sergilenmektedir.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde girişi ve balmumu heykellerini geçtikten sonra koridorun sonu Hilton Koğuşu’na çıkmaktadır. Bu koğuşa Hilton ismi, diğer koğuşlardan daha konforlu olması ve tavanının diğer koğuşlara göre daha yüksek olmasından dolayı verilmiştir. Diğer koğuşların dışında 9 ve 10 numaralı koğuşları kapsayan ve ilk olarak milletvekili Osman Bölükbaşı için hazırlanan sonrasında ise ünlü siyasi ve sanatçı kişilerin kaldığı koğuştur.

81 yıllık karanlık tarihe sahip olan Ulucanlar Cezaevi’ne ayak basmış kişilerden bazıları aşağıdaki gibidir;

Müzenin giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizler için araştırdık. Bilgiler şu şekildedir;

Açılış: 10.00
Kapanış: 17.00
Müze iletişim: 0312 507 01 38
Kapalı günler: Her pazartesi
Giriş ücreti:
→Yetişkin: 7 TL
→Öğrenci ve öğretmen: 2 TL
→65 yaş üstü: Ücretsiz
→Engelli: Ücretsiz
→10 kişi ve üzeri gruplarda rezervasyon sistemi ile rehber eşliğinde ve indirimli olarak gezebilirsiniz.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ankara ili Altındağ ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Otobüs ile geldiğiniz zaman Ankara Hastanesi durağında inmeniz gerekir.

  • Kızılay Meydan’dan 321 ve 392 numaralı otobüsler ile,
  • Sıhhiye’den 312, 314, 321, 322, 335, 393 ve 395 numaralı otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Özel araç ile gelecek gezginlerimiz Kızılay’dan Ulus istikametine doğru gidip Gençlik Parkı’na ulaştıklarında Altındağ Belediyesi’ne doğru devam etmelidir.

Adres: Hacettepe Mahallesi, Ulucanlar Caddesi No:63 Altındağ/Ankara

Yanınızda bolca mendil bulundurmanızda fayda var. Zira girdiğiniz an itibari ile gözleriniz dolu dolu gezeceğiniz bir müze. Dönemin mahkumlarının hayatlarını, mahkum ve infaz edilme sebeplerini ziyaretiniz öncesi okursanız orada yaşananları daha iyi anlayabilir ve hissedebilirsiniz. Fotoğraf çekmek için yetkililerden izin almalısınız, bazı bölümlerde fotoğrafa izin verilmiyor.

Diğer yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

İsmail Koç

Kurucu, Tasarımcı, Mühendis Adayı, Yerel Rehber

Aynı Kategoriden

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Content is protected !!