istanbulMarmaraMüzelerTürkiye
Trend

Yerebatan Sarayı | Bazilika Sarnıcı

Yerebatan Sarayı Hakkında Bilgiler

İstanbul’da gezilecek yerlerden biri olan Yerebatan Sarayı, yolu İstanbul’a düşen gezginlerimizin mutlaka ziyaret etmesi gereken, şehrin en çok turist ağırlayan müzelerinden birisidir. Ünlü yazar Dan Brown’un ‘Cehennem’ adlı kitabına konu olmuş müzeyi gelin birlikte inceleyelim.

532 yılında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan, uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçiminde bir alanı kaplayan, toplam 9.800 m2 alana sahip Yerebatan Sarayı yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasiteli bir su sarnıcıdır.

Yapımında 7.000 kölenin çalıştığı sarnıcın içerisinde ilk bakıldığında sayısız gibi gözükse de toplamda 336 adet sütun bulunmaktadır. Sütunlar 12 sıra halinde her sırada 28 tane olacak şekilde inşa edilmiştir ve her birinin arasında 4.80 metre bulunmaktadır. Sütunların her biri 9 metre uzunluğundadır. 

Bizans döneminde bu çevrede geniş bir sahayı kaplayan ve imparatorların ikamet ettiği büyük sarayın ve bölgedeki diğer sakinlerin su ihtiyacını karşılayan Yerebatan Sarayı, İstanbul’un Osmanlılar tarafından 1453 yılında fethinden sonra bir müddet daha kullanılmış ve padişahların oturduğu Topkapı Sarayı’nın bahçelerine buradan su verilmiştir.

Sarnıcın en çok ilgi çeken bölümü sütun altında yer alan Medusa Başı‘dır.

Kimdir peki Medusa?
Simsiyah gözleri, upuzun saçları ile antik çağların en güzel kadınlarından biri olan Medusa, Zeus’un oğlu yarı tanrı Perseus ile aşk yaşaması sebebi ile kıskanç Athena tarafından ebedi bir lanete mahkum edilmiş. Athena’nın gazabı sonucu güzelliğinden eser kalmayan Medusa’nın uzun saçları yılana dönüşürken, bakışları ona bakmaya cesaret eden erkekleri taşa çevirmeye başlamış.

Medusa başlığının sarnıca ne zaman ve ne sebeple getirildiği tam olarak bilinmese de ters bir şekilde konumlandırılmasının sebebinin baş ters durduğunda bakan kişiyi taşlaştırmayacağına inanılmasıdır.

Müzenin resmi web sitesine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Müzenin giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizler için araştırdık. Bilgiler şu şekildedir;

Açılış: 09.00
Kapanış: 18.30
Müze iletişim: 0212 512 15 70
Kapalı günler: Resmi tatiller de dahil olmak üzere müze her gün ziyarete açıktır.
Giriş ücreti:
→Yetişkin: 15 TL
→Öğrenci: 5 TL
→Öğretmen: 5 TL
→Yabancı uyruklu: 30 TL

  • Sadece Türk Lirası ile nakit ve kredi kartı ödemesi kabul edilmektedir. Döviz geçerli değildir.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olmaması nedeni ile Müze Kart geçerli değildir.

Tramvay ile gelecek gezginlerimiz Sultan Ahmet durağında inebilir, otobüs ile gelecek gezginlerimiz Beyazıt Meydan’da inip Sultan Ahmet’e doğru yürüyebilir. Sarnıç, Ayasofya’nın hemen çaprazında konumlanmıştır.

  • Adres: Yerebatan Cad. Alemdar Mah. 1/3 34410 Sultanahmet-Fatih

Sarnıcın içerisi kış aylarında sıcak, yaz aylarında ise serin oluyor. Kıyafet tercihinizi yaparken aklınızda olması gereken bir bilgi. 🙂 Oldukça loş bir ortam olduğu için flaşlı bir fotoğraf makinesi kullanmanızı öneririm. Keyifli geziler dilerim. 🙂

Diğer yazılarıma burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İsmail Koç

Kurucu, Tasarımcı, Mühendis Adayı, Yerel Rehber

Aynı Kategoriden

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Content is protected !!