Sent Antuan Kilisesi | İstanbul’un En Büyük Katolik Kilisesi
Sent Antuan Katolik Kilisesi
İstanbul’da Gezilecek Yerler‘in başında gelen Sent Antuan Kilisesi , başta katolikler olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin en uğrak noktasıdır. Günümüzde hala ibadete açık olan kilisenin tarihini ve mimarisini gelin birlikte inceleyelim.
İstanbul Gezisi İçin Tavsiyeler
Türkiye’de bulunan ve ibadete açık hiçbir ibadethanede giriş ücreti bulunmamaktadır. Tüm camilerde, cemevlerinde, sinagoglarda ve kiliselerde giriş ücretsizdir.
- Özellikle pazar günleri ayin saatlerinde ziyaret etmek yerine, daha sakin saatlerde ziyaret etmek daha uygun olacaktır. (Bu yazımızda bahsettiğimiz ibadethanede ayinler salı ve perşembe günleri yapılıyor fakat Covid-19 sebebi ile ziyarete ve ayinlere kapalıdır.)
- Kilise gün boyunca ibadete açık olduğu için ziyaret sırasında ve ibadet alanı çevresinde sessiz olmak, ibadet edenlere saygı göstermek daha uygun olacaktır.
- Kilise içerisinde düğün merasimi ve cenaze törenleri düzenlendiğinden, söz konusu törenler esnasında mimarisini incelemek için ziyaret etmek doğru olmayabilir.
- Kilise içerisinde fotoğraf ve video çekimi için görevli kişilerden kesinlikle bilgi alınmalıdır.
Öncelikle Sent Antuan Kilisesi‘ne ismini veren papazı tanıyalım. St Antoine kimdir?
1195 yılında zengin bir ailenin ilk oğlu olarak Lizbon’da doğan, vaftiz olduğunda Fernando adını alan Aziz Antoine, okuma-yazma bilen oranının çok az olduğu bir dönemde okula gönderildi. Ailesinin avukat olması için direndiği fakat 25 yaşında papazlık rütbesini alıp Avrupa’nın önde gelen bilim insanlarından biri olan Antoine, 13 Haziran 1231 Cuma günü 36 yaşında bilinçli bir şekilde ruhunu Tanrı’ya teslim etti.
İstanbul’un en büyük ve cemaati en geniş katolik kilisesi olarak bilinen Sent Antuan Kilisesi (St Antoine Katolik Kilisesi olarak da bilinir), Beyoğlu’nda İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray Lisesinin hemen yanında konumlanmıştır. 08.00-19.30 saatleri arasında ziyarete açık olan kilise ibadete ve cenaze, evlilik gibi törenlere ev sahipliği yapmaktadır. Dönem dönem konserler veren kilise, ilk yapıldığı dönemlerde tiyatro olarak hizmet vermiştir.
2 kez yangında yok olan kilise, üçüncü yangın sonrası Aziz Antuan’ın naaşının Padova Basilikası’ndaki yerine taşınmasının yıl dönümü olan 15 Şubat günü kilise günümüzdeki yerine taşındı. 1724 yılında Aziz Antuan adı verilen kilise, Osmanlı döneminde saray ve devlet hizmetinde bulunan ve ayrıca ticaretle uğraşan katolik vatandaşların ve onların aileleri için inşa edilmiş ve kutsanmıştır.
1912’de ibadete açılan, insanı gördüğü zaman kendine kayıtsız bırakmayan ve adeta içeri davet eden, insanda merak uyandıran bir havası olan bu kilise, farklı ve dikkat çekici mimarisiyle, gizemli bir yapıdır. İstanbul doğumlu İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından betonarme olarak inşa edilen kilisenin duvarlarının bir kısmı mozaik kaplamadır ve yapının dış cephe duvarları tuğladandır. Kilisenin girişi, kiliseye gelir sağlamak için inşa edilmiş iki bina arasındaki kapıdan verilmiştir. Bu kapı kilisenin avlusuna açılır ve İstiklal Caddesi’ne bakan bu cephenin genişliği 38 metredir. 1906’da mimarisi tamamlanan kilise 20×50 m ölçülerinde Latin hacı biçiminde ve neogotik üsluba sahiptir.
- Taksim Meydanı
- İstiklal Caddesi
- Fransız Sokağı
- Galata Kulesi
- Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
- Nevizade
- Çiçek Pasajı
- Dolmabahçe Sarayı (Füniküler Metro ile ulaşılabilir)
- Fransız Sarayı
- Tramvay-Füniküler Metro
- Tünel
Müzeler - Galata Mevlevihanesi Müzesi
- Yapı Kredi Yayınları ve Müzesi
- İtfaiye Müzesi
- Tiyatro Müzesi
- Masumiyet Müzesi
- Modern Sanat Müzesi
- Pera Müzesi
Taksim’den geçen tüm toplu taşıma araçları ile ulaşabilirsiniz. Ücreti 3,60 TL dir.
İstiklal Caddesi’nin tam ortasında bulunmaktadır. Taksim meydandan da gelseniz, tünel tarafından da gelseniz 10 dakikalık bir yürüme mesafeniz mevcut. Toplu taşıma ile gelecekler Taksim meydan ya da tünel yerine Ömer Hayyam durağında inerlerse İstiklal Caddesi’ne tam da kilisenin yakınına birkaç dakikada ulaşabilirler.
- Adres: Tomtom, İstiklal Cd. No:171 Beyoğlu/İstanbul
Kalabalık ve gürültünün fazlaca hakim olduğu İstiklal Caddesi’ne yolunuz düşerse eğer, cadde üzerinde bulunan ve içeri girdiğiniz an sessizliğin ve huzurun doruklarda hissedildiği bu kiliseyi görmeden yolunuza devam etmeyin. Hangi dini inanca sahip olursanız olun; camiler, kiliseler ve sinagoglar başta olmak üzere kapısından adım atacağınız bütün dini yapılarda hissedeceğiniz duyguların izahati yoktur. Ziyaretiniz sonrası İstanbul’un gözde semti olan Beyoğlu’nu gezebilir, sonrasında yakınlığı avantajı sayesinde rotanızı Nişantaşı, Şişli, Beşiktaş, Kabataş, Eminönü, Galata, Balat gibi semtlere çevirebilirsiniz.
Aşağıda linkini bıraktığım diğer 2 İstanbul yazımızı inceleyerek İstanbul’da Gezilecek Yerler‘i öğrenebilir, seyahatinizi oldukça keyifli bir hale getirebilirsiniz.