Zonguldak Gezi Rehberi | En İyi Yerler Listesi (Detaylı)
Zonguldak’ta Gezilecek Yerler
Zonguldak Batı Karadeniz bölgesinde 596 bin nüfusa sahip bölgenin önemli liman kentlerinden birisidir. Zonguldak’ta Gezilecek Yerler oldukça fazla olmasına ragmen, çoğu insan Zonguldak’ın adını sadece mandencilikle anar fakat kimsenin güzelliklerinden haberi yoktur. Biz sizler için bu güzellikleri ortaya çıkartıyoruz. Zonguldak’ın ilçeleri;
- Alaplı
- Karadeniz Ereğli
- Kozlu
- Kilimli
- Çaycuma
- Devrek
- Gökçebey şeklindedir.
Özellikle yeşil ve mavinin uyumuyla dikkat çeken Zonguldak’ın önemli gezi noktalarını sizler için listeledik.
Zonguldak Gezi Rehberi
Zonguldak’ta Gezilecek Yerler listemizn başında gelen Filyos, Çaycuma ilçesine bağlı bir sahil kasabasıdır. Beldeyi girişlerinden incelediğinizde gözünüze önce tarihi kalıntılar çarpacaktır. Tarihi açıdan oldukça zengin olan beldenin m.ö 7. yy’da kurulduğu düşünülüyor ve birçok tarihi yapı bulunuyor. İşte bu güzel ve özel yapılardan bazıları şunlardır; ”Karadeniz’in Efes’i” olarak adlandırılan Tios Antik Kenti, Filyos Kalesi, sahil surları, antik liman , su kemeri, çeşitli mezalar ve dönemlerinden kalan eşyalar vb.
Ayrıca bölgede bulunan Filyos Çayı’nda rafting heyecanını yaşayabilir, kuş türlerinin en fazla göründüğü deltalardan olan Filyos Kuş Cenneti‘ni de ziyaret edebilirsiniz. Yaz kış hizmet veren denize sıfır restorantlarda balık keyfi yapabilir,gün batımını izlerken kahvenizi yudumlayabilir ve çadırınızı kurup doğayla iç içe bir tatil geçirebilirsiniz. Sabah güneşinin iki kere doğduğu bu cennete uğramadan Zonguldak’tan gitmek büyük kayıp olacaktır. Özellikle çevre illerden gelip burayı keşfedenlerden olacaksanız emin olun vazgeçemeyeceksiniz.
- Konum: tıklayın
- Plaj ve Kale Ücreti: Ücretsiz
- Ulaşım ve Konaklama: Hava,kara,deniz ve kara yoluyla böygeye ulaşabilir; otel ve apart seçeneklerini kullanabilirsiniz.
- En Yoğun Günler: Özellikle hafta sonu.
- Hediyelik Eşya: Filyoslu hanımların el emeği birçok ürün vardır.
- Duş/WC/Kabin: 6 adet duş,kabin ve bay bayan WC mevcut.
- Kafeler: Mevcut
- Park:Çok yoğun dönemlerde sıkıntı olabilir.
- Tavsiye: Haftasonu kaçamaklarınız için rotanızı çevirebileceğiniz sakin, düşük bütceli bir yer isterseniz Filyos tam da size göre bir seçenek olacaktır.
- Not: Bölgede 2. Abdülhamit döneminde ortaya atılan Filyos Liman Projesi yapımına başlanmış olup 2020 de bitirilmesi hedefleniyor. Bu yatırım Türkiye’nin en büyük 5 yatırımından biridir.
Gökgöl Mağarası‘nın karbonifer yaşının 350 milyon yıl olduğu tahmin ediliyor. 3350 metrelik uzunluğu ile Türkiyen’in 10. Zonguldak’ın ise 2. en uzun mağarasıdır. 875 metrelik yürüyüş yoluna sahip olan mağarada yağışlı dönemlerde debisi artan bir yer altı deresi bulunur. Damlataş birikimi yönünden oldukça zengin olan Gökgöl Mağarası içerisinde her tür damlataş oluşumu (sarkıt, dikit, sütun, bayrak damlataşı ve makarna sarkıtlar) vardır. Mağaranın girişinden büyük çöküntü kısmına kadar olan kısım fosil giriş, astım salonu, harikalar salonu ve mucizeler salonu olarak nitelendirilmiştir.
- Adres:Zonguldak Ankara Karayolu, Zonguldak Merkez, Zonguldak
- Konum: tıklayın
- Giriş Ücreti: Öğrenciler için 5, yetişkinler için ise 10 TL’dir
- Ziyaret Saatleri: Her gün 09:00 – 18:00
- En Yoğun Saatler: 12:00 – 15:00 arası
- Tavsiye: Gökgöl Mağarası’na girmeden önce mutlaka üzerinize bir şey almalısınız çünkü içerisi oldukça soğuk olacaktır.
Zonguldak Maden Müzesi Türkiye’nin ilk taş kömürü müzesidir ve Zonguldaklı madencilerimizin yeraltındaki şartlarını yansıtmaktadır. 3 katlı olan müzede 1840’tan bu yana Zonguldak Kömür Havzası’nda kullanılan araç gereçleri, tarihsel dökümanlarını, kömür fosillerini ve kömür çıkartan madenci heykellerini görebilirsiniz.
- Adres:Çınartepe, Dağyolu Sk., 67040 Zonguldak Merkez/Zonguldak
- Konum: tıklayın
- Giriş Ücreti: Müzeye giriş ücretsizdir.
- Park: Park sıkıntısı yoktur.
- Ziyaret Saatleri: Pazartesi kapalı, diğer günler 09:00 – 17:30
- En Yoğun Saatler: 13:00 – 15:00
- Tavsiye: Maden müzesini gezmek isteyenlere bir tavsiyemde hemen yan tarafında bulunan 130 yıllık (1890-1937 yıllarında hizmet vermiştir) maden ocağına girmeniz. Eminim sizde yeraltındaki yaşanmışlıkları iliklerinize kadar hissedeceksiniz.
Karadeniz Sahilleri‘nin hepsi gibi Kapuz Plajı da yeşille mavinin uyumunun en güzel örneğidir. Şehrin gözbebeği olan plaj temizliğiyle de dikkat çekmekte. Karadeniz’de ki 7 mavi bayraklı plajdan biri olan Kapuz Plajı ayrıca Zonguldak’ın da tek mavi bayraklı plajıdır. Sezon boyunca oldukça kalabalık olan plaj özellikle çocuklu aileler ve gençler tarafından tarcih ediliyor. Zaman zaman çeşitli etkinlikler düzenlenen plaj listemizde yerini alıyor.
- Adres: Yeşil, No:, Adatepe Küme Sk. No:14, 67030 Zonguldak Merkez/Zonguldak
- Konum: tıklayın
- Giriş Ücreti: 2,5 TL giriş
- Duş/WC/Kabin: 10 adet duş, 5 bay 3 bayan wc ve soyunma kabinleri bulunuyor.
- Cankurtaran: Mevcut
- Büfe: Mevcut
- Ziyaret Saatleri: Sürekli Açık
- Yoğun Günler: Özellikle hafta sonu
- Tavsiye: Sahilin küçüklüğünün de etkisiyle (180 m uzunluğunda 25 m genişliğinde) plaj oldukça yoğun oluyor. Daha sakinken gidip görmek isterseniz sabah kalvaltılarınızı burada yapabilirsiniz.
Zonguldak’ta Gezilecek Yerler listemizde bir diğer noktamız kent merkezine 3 km uzaklıkta olan Harmankaya Şelalesi’dir. Yaklaşık 4 km’lik trekking gezisi ile ulaştığımız bu şelaleye giderken de ayrıca 3 farklı şelale daha karşımıza çıkar. Baharın gelmesiyle birlikte canlanan manzara da ziyaretçi akınına uğrar. Özellikle doğa sporları ve fotoğrafçılarının uğrak yeri olan Harmankaya Şelalesi’ne zaman zaman Spor Federasyonu İl temsilciliği gezi düzenliyor.
- Adres: 67000 Kardeşler/Zonguldak Merkez/Zonguldak
- Konum: tıklayın
Zonguldak’ta Gezilecek Yerler den bir diğeriyse kendi başına küçük bir şehir olan Karadeniz Ereğli’dir.
Karadeniz Ereğli‘ye varır varmaz uğramanız gereken ilk adresin meşhur Pideci Hasan Kuru olmalıdır.Pidelerinin lezzeti nam salan Hasan Kuru yıllar önce bu işi babasından devralmış ve tariflerini kimseyle paylaşmamaktadır.
- Adres: Müftü, Erdemir Cd. 10 B, 67300 Ereğli/Zonguldak
- Konum: tıklayın
- Ziyaret Saatleri: 09:30 – 19:00
- Tavsiye: Pideleri oldukça lezzetli ve makul fiyatlardadır.Mekanda halen gelenek bozulmamıştır ve pideler eski usul yenmektedir. Ama gayet temiz ve hijyenik bir mekandır. Çatal bıçak kullanılmadığı için tercih etmeyenler uğramayabilir.
- Tavsiye 2: Yemekten sonra sahil turu yapabilirsiniz. Bu sizi oldukça rahatlatacaktır.
Ereğli Sahili‘nde sevdiklerinizle zaman geçirebileceğiniz birçok kafe ve restorant bulunuyor. Manzaraya karşı çayınızı yudumladığınızı düşünün. Güneş batıyor, etrafta tatlı bir kızıllık ve denizin üstünde ekmek kavgası yapan martı sesleri. Burası huzurun adresi.
- Adres: Orhanlar, 67300 Ereğli/Zonguldak
- Konum: Tıklayın
- Hediyelik eşya: Çok sayıda hediyelik eşya dükkanı vardır.
- Kafe ve restorant: Mevcut
- Fiyatlar: Ortalama / Uygun
Ereğli Sahili’ne gittiğinizde uğramanız gereken bir diğer mekan ise Gazi Alemdar Gemisi Müzesi‘dir. Bu geminin tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. 1. Dünya Savaşı’nın ardından paylaşılan Anadolu’da Ereğli Fransızlar tarafından işgal edilmek istenmiştir. Ancak vatanseverler Kurtuluş Savaşı‘nda işgal altındaki İstanbul‘dan kaçırdıkları Alemdar Savaş Gemisi’ni Ereğli Limanı‘nda karaya oturtmuş Fransızların işgaline izin vermemişlerdir.
- Adres: Müftü, Atatürk Blv., 67300 Ereğli/Zonguldak
- Konum: tıkayın
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Geminin boyutu: Boy 49,475mt – En 7,950mt- Draft 4,01mt
- Ziyaret Saatleri: 10:00–12:00 ve 13:00–17:00
Ereğli mitolojik açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir, bu mağara da onlardan sadece bir tanesi. Cehennemağzı Mağarası Mitoloji’de Hades’in ölüler evi olarak biliniyor ( Güç Tanrısı Hades’in yeryüzündeki 12. görevini gerçekleştirdiği yer olarakta bilinir ). Hades bu mağaraya altın postu bulmak için girmiştir ve görevi tamamlamıştır. Mağara kendi içinde 3 ayrı bölümden oluşur , bunlardan Ayzama Mağarası harika bir akustiğe sahiptir ve burada konserler yapılmıştır.
- Adres: Süleymanlar, Cehennem Ağzı Mağaraları Sk. 59 A, 67300 Ereğli/Zonguldak
- Konum: tıklayın
- Giriş Ücreti: Ücretli
- Ziyaret Saatleri: 08:30–17:30
Burada da ne çok mağara varmış hepsi görülmeye değer mi dediğinizi duyar gibiyim. Konumlar birbirinden farklı olduğu için siz rotanız için en uygun yerleri gezebilirsiniz.
Listemize son yıllarda giriş yapan Çayır Köyü Su Mağarası’ ndan çıkan su, eski dönemlerde su kemerleri sayesinde Filyos beldesi’ne taşınmıştır.( su kemerleri halen varlığını sürdürmektedir ve bir de su değirmeni bulunur)
- Adres: 67900 Çayır/Çaycuma/Zonguldak
- Konum: tıklayın
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Tavsiye:Mağaranın sadece 10-15 metresine inilebiliyor içeriyi daha fazla gezmek isterseniz mutlaka botunuz ve güvenlik ekipmanlarınız tam olmalı.
Zonguldak’ta Gezilecek Yerler listemizde ki yerini alan Kozlu ‘da yeşile doyacağınız bu şirin beldede gezilecek birçok yer mevcut. İşte bunlardan bazıları şunlardır;
- Ilıksu Plajı
- Değirmenağzı Plajı
- Kozlu Sahili
- Kozlu Kilisesi
- Değirmenağzı Şelalesi
- Kozlu Yamaç Paraşütü
- Kozlu Komşu Kafe
- Adres:Güney 67600 Zonguldak Merkez/Zonguldak
- Konum: tıklayın
Devrek ilçesinin sembolü olan baston üretimi yerli ve yabancı turistlerin ilgisini oldukça çekmektedir.
- Adres: Devrek/ Zonguldak
- Konum: tıklayın
Zonguldak’ta Gezilecek Yerler listemizin sonuna geldik daha eklenecek bir çok lokasyon için sizlerde eksik kalan yerleri yorumlarda yazabilirsiniz. Sosyal medyada yazımızı paylaşarak bilgi paylaştıkça çoğalır sloganımıza destek olabilirsiniz.