İç AnadoluKırıkkaleListelerTürkiye
Zengin tarihi geçmişi ve doğal güzellikleri bulunan şehrin tarihi Neolitik Çağ’a kadar dayanmaktadır.Bulunduğu konumdan dolayı birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1989 yılında il statüsüne kavuşmuştur. Yozgat, Çankırı, Ankara, Çorum ve Kırşehir ile komşu olan Kırıkkale,Kızılırmak ile özdeşleşmiştir. 1920’lerde kurulmuş olan silah ve silah mühimmatı üreten fabrika, Devlet Demir Yolları’nın bu bölgeden geçmesi gibi faktörlerin kentin büyümesinde etkisi oldukça fazladır.
299 adet eser barındıran müze,15 Temmuz 1990 yılında açılmıştır. Müzenin içindeki eserlerin çoğunluğu 2. Dünya Savaşı döneminden kalmadır ve 14. yüzyıldan günümüze kadar kronolojik bir sırayla dizilmiş.
Genellikle 2 katlı olup ,alt katı kagir üst katı ahşap olarak yapılan Türklere özgü evlerdir. Kültür bakanlığı tarafından da tescilli kültür varlığı niteliğindedir. Mimari olarak Ankara’nın sivil mimarisi ile paralel bir yapısı bulunmaktadır.
1605 yılında yaptırılmış,kare plan olarak inşa edilmiş olan türbelerden ilk türbe Hasandede’ye, ikinci türbe ise oğulları Şeyh Halil İbrahim, Şeyh Mustafa ve kızı Ümmühan Ana’ya ait.
13. Yüzyılda yapılan Selçuklu eserlerinden birisidir. Yavuz Sultan Selim döneminde köprü yeniden inşa edilmiştir. Baraj yapımı sonucunda trafik akışı durdurulmuştur.Köprü efsanesine göre, köprünün büyük kemerinin tutmasını sağlayacak yöntem bir tülü bulunmamış. Köprüyü inşa eden kişi köprünün yıkılmaması ve büyük kemerin tutması için gece boyunca Allah’a dua etmiş. Gece uykuya daldığında ise kemerin tuttuğunu görmüş.Yolu ise;rüyasında kızı ile oğlunu kurban etmiş ve onların kanı ile iki taşı yoğurmuş. Böylece büyük kemerin tuttuğunu görmüş. Uyanınca ise 2 çocuğunu kurban etmiş ve onların kanı ile iki taşı yoğurmuş, taşları köprüye yerleştirmiş. Böylece köprüyü tamamlamışlar.
Erken Hristiyanlık döneminde yapılmış taş geçitlere sahip,yarı doğal-yarı yapay fosil bir mağara özelliğine sahiptir. Mağaraya girdiğinizde kuru ve sıcak bir havaya sahip olduğunu hissedeceksiniz.
Demir çağından bugüne kadar gelmiş,şehrin ne kadar eski bir tarihe dayandığının kanıtı niteliğinde olan yerlerinden biridir. Kayalar içerisine oyularak mezar odaları yapılmıştır.İlçe merkezine yaklaşık olarak 9 km uzaklıktaki Ceritkale köyünde bulunur. Konum olarak kolay bir yerdedir.
Geç Roma ya da Erken Bizans döneminde var olduğuna inanılan bir manastırın üzerine inşa edilmiştir. Günümüze kadar birçok onarımdan geçen külliyede;türbe,cami,çeşme,hazire,kuyu bulunmaktadır. Caminin yanında deliler kuyusu bulunmaktadır. Soğuk su kuyusu olmasına rağmen, kükürtlü su olduğu için sürekli kaynıyormuş gibi görünür.
Cami 15. yyda ilçenin kurucusu olan Şeyh Şamil tarafından yaptırılmıştır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Şeyh Şamil’in asıl adının Hamza olduğundan bahsetmiştir. Cami ve türbe günümüze kadar birçok onarımdan geçmiştir ama özgün özellikleri korunmuştur.
Kızılırmak kenarında bulunan 500 dönümlük bir alandır. Şehre yakınlığı ve güzel doğasından dolayı halk tarafından çok tercih edilir. Sandal ile gölette tur atmakta mümkün.
Diğer gezi yazılarımız için tıklayınız
Bir Yorum