Sultan Ahmet Camii Nerede? | Hakkında Bilgiler
Sultan Ahmet Cami Bilgiler
İstanbul’da gezmeyi mi düşünüyorsunuz? İstanbul’da Gezilecek Yerler içerisinde Sultan Ahmet Camii ni eklemeyi unutmayın. Hadi hep beraber hakkında ne var ne yok bakalım.
İstanbul Gezisi İçin Tavsiyeler
Türkiye’de bulunan ve ibadete açık olan tüm camilerimizde giriş ücreti bulunmamaktadır. Tüm camilerde giriş ücretsizdir.
- Bayların kısa şort, bayanların ise başları açık veya kısa etek, pantolon ile ziyaret etmesi uygun değildir.
- Özellikle cuma namazı ve vakit namazlarında ziyaret etmek yerine, iki namaz vakti arası ziyaret etmek daha uygun olacaktır.
- Camii gün boyunca ibadete açık olduğu için ziyaret sırasında ve ibadet alanı çevresinde sessiz olmak, ibadet edenlere saygı göstermek daha uygun olacaktır.
- Camii içerisinde fotoğraf ve video çekimi için görevli kişilerden kesinlikle bilgi alınmalıdır.
İstanbul’un manevi değerlerinden olan Sultan Ahmet Cami,1609-1617 yılları arasında Osmanlı padişahı I .Ahmet tarafından İstanbul’daki tarihi yarımadada Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır.
Cami , mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ile büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca ”Mavi Cami ” (Blue Mosque ) olarak adlandırılır.
Yapının mimarı ve sanatsal açıdan dikkate sayan en önemli yani 20.000’i aşkın İznik çinisiyle bezenmesidir. Bu çinilerin süslemelerinde sarı ve mavi tonlardaki geleneksel bitki motifleri kullanılmış,yapıyı sadece bir ibadethane olamaktan öteye taşımıştır.
Ayasofya’nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle , İstanbul’un ana cami konumuna ulaşmıştır.
Sultan Ahmet Cami’sinin tasarımı Osmanlı cami mimarisi ile Bizans kilise mimarisinin 200 yıllık sentezinin zirvesini oluşturur.Komşusu olan Ayasofya’dan bazı Bizans esintilerini içermesinin yanı sıra geleneksel İslami mimaride ve klasik dönemin son büyük camisi olarak görülür.
Caminin mimarı , Sedefkar Mehmed Ağa‘nın” boyutta büyüklük, heybet ve ihtişam ” fikirlerini yansıtmada başarılı olmuştur.
Dış ve İç Mimarisi
Dış Mimari
Köşe kubbelerin üstündeki küçük kulelerin eklenmesi dışında geniş ön avlunun cephesi Süleymaniye Cami‘nin cephesiyle aynı tarzda yapılmıştır.Avlu neredeyse caminin kendisi kadar geniştir.Ayrıca her iki tarafında da abdesthaneler bulunmaktadır.
İç Mimari
Her katında alçak düzeyde olmak üzere caminin içi İznik’te 50 farklı lale deseninden üretilmiş , 20 binden fazla çini ile bezenmiştir.Alt seviyelerdeki çiniler gelenekselken , galerideki çinilerin desenleri çiçekler,meyveler ve servilerle gösterişli ve ihtişamlıdır.
Cami Mimarisi Hakkında Kısaca
Temel Bilgi
- Yer : İstanbul,Türkiye
- İnanç : İslam
Mimari
- Mimar : Sedefkar Mehmet Paşa
- Mimari Türü : Cami
- Mimari Biçimi : Osmanlı Mimarisi
- İnşaat Başlangıç Tarihi : Ekim 1609
- İnşaat Tamamlama Tarihi : 9 Haziran 1617
Özellikler
- Uzunluk : 45 m
- Minare Sayısı : 6
- Büyük Saray Mozaikler Müzesi
- Türk ve İslam Eserleri Müzesi
- Sultanahmet Meydanı
- Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
- Yerebatan Sarnıcı
- Sultan II. Mahmut Türbesi
- Şerefiye Sarnıcı
- Sultan III. Ahmet Çeşmesi
- Theodosius Dikilitaşı
- Aya İrini
- İstanbul Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
- İstanbul Arkeoloji Müzeleri
- Sokullu Mehmet Paşa Cami
Sultan Ahmet Cami’ye giderken civarda bulunan Otobüs , Tren ( Tren -Marmaray ) , Metro (Metro-M2 ), Tramvay (Tramvar T1 ) ulaşım araçlarını kullanabilirsiniz.Ayrıca yakın yerlerdeki ziyaret edeceğiniz mekanlara da yürüyerek rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
- Adres: Sultan Ahmet, Atmeydanı Cd. No:7, Fatih/İstanbul
- Konum: Tıklayınız
♦Sultan Ahmet Cami’sine gelirken yazılı olan kurallara uymanızı ,
♦Atlatmakta olduğumuz covid-19 salgınından dolayı tedbir amaçlı sosyal mesafe alanlarına dikkat etmenizi ve maske kullanımına dikkat etmenizi ,
♦Ulaşım ücretleri cebinize uymadığı takdirde spor amaçlı da yürüyüş yaparak gezebileceğinizi unutmamanızı ,
♦Ve çevremizi temiz tutmak amacıyla dışarıdan getirdiğiniz abur- cuburların çöplerini cami havlusuna değil de çöplere atmanızı önem ve rica ile tavsiye ederiz.
Gayet güzel bir açıklama olmuş , ellerinize sağlık ..