Miniatürk (Minyatür Türkiye) | Türkiye’nin Vitrini
Miniatürk Müzesi Hakkında Bilgiler
İstanbul’da gezilecek yerlerden biri olan Miniatürk Müzesi, yolu İstanbul’a düşen gezginlerimizin mutlaka ziyaret etmesi gereken, dünya üzerindeki önemli yerlerin minik maketlerinin bulunduğu, dünyanın en geniş maket alanına sahip ve yapımı 22 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan şahane bir minyatür parktır.
İstanbul’un tarihi yarımadasında, Haliç kıyılarında, Sütlüce’de bulunan, 2001 yılında temeli atılan ve 2003 yılında ziyarete açılan, Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerinin maketlerinin yer aldığı Miniatürk Müzesi’nde, İstanbul’dan 57 eser, Anadolu’dan 51 eser ve bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından 12 eser olmak üzere toplam 120 eser sergilenmektedir.
Toplam 60.000 m² alan üzerine kurulan Miniatürk‘te, 15.000 m² maket alanı, 40.000 m² yeşil ve açık alan, 3.500 m² kapalı alan, 2.000 m² havuz ve suyolu, 500 araçlık otopark yer almaktadır. Müzenin altyapısı, daha sonra yapılabilecek eklemeler göz önünde bulundurularak buna uygun bir şekilde oluşturulmuştur ve bu da ilerleyen dönemlerde müze içerisindeki eser sayısının artacağının göstergesidir.
Müze içerisinde sergilenen maketler, sanayilerde kullanılan plastik bazlı ve açık hava şartlarına uygun malzemeler ile yapıldı. Türkiyede 10, yurt dışında ise 3 atölyede üretilen maketler, İstanbuldaki müze içerisinde yerlerini aldıktan sonra ziyarete açılmadan önce bir kez daha test edildi.
Anadolu ve çevresinde hüküm sürmüş tüm medeniyetlerin izlerinin tek bir yerde toplandığı Miniatürk Müzesi’nde, günümüze ulaşmayan bazı önemli eserler de yeniden canlandırılmıştır. Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi bunlardan sadece birkaçıdır.
Müze içerisinde Kristal İstanbul alanı bulunmaktadır. Galata Kulesi, Ayasofya, Sultanahmet Cami, Çırağan Sarayı, Fatih Cami, Haydarpaşa Garı, İstanbul Büyükşehir Belediye Binası, İstanbul Üniversitesi, Kız Kulesi, Sent Antuan Kilisesi, Topkapı Sarayı, Eyüp Sultan Cami, Rumeli Hisarı, Dolmabahçe Sarayı, Dolmabahçe Saat Kulesi ve Boğaziçi Köprüsü, kristal cam, ışık ve yüksek lazer teknolojisi ile 3 boyutlu olarak yapılan eserlerdir ve bu eserlerin sergilendiği alan Kristal İstanbul olarak adlandırılmıştır.
Miniatürk’te sergilenen eserler Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Doç. Dr. Ahmet Haluk tarafından seçilmiştir.
Müzenin giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizler için araştırdık. Bilgiler şu şekildedir;
Açılış: 09.00
Kapanış: 19.00
Müze iletişim: 0212 222 28 82
Kapalı günler: Resmi tatiller de dahil olmak üzere müze her gün ziyarete açıktır.
Giriş ücreti:
→Yetişkin: 10 TL
→Öğrenci: 5 TL
→Öğretmen: 5 TL
→Askeri personel: 5 TL
→Yabancı uyruklu: 20 TL
- Yabancı uyruklu gezginlerimiz 10 kişi ve üzeri kokartlı rehber eşliğinde geldikleri zaman %20 indirim uygulanıyor ve kişi başı 16 TL ye denk geliyor.
- Sadece Türk Lirası ile nakit ve kredi kartı ödemesi kabul edilmektedir. Döviz geçerli değildir.
Miniatürk Müzesi, İstanbul ili Beyoğlu ilçesi sınırları içerisindedir. Toplu taşıma ile gelecek gezginlerimiz şu araçları kullanabilirler;
- Taksim’den; 54HT
- Mecidiyeköy ve Şişli’den; 54HŞ
- Eminönü’nden; 47, 47Ç, 47E
- Topkapı’dan; 41ST
- Seyrantepe / Topkapı minibüsleri
- Metrobüs kullanacak ziyaretçiler Halıcıoğlu durağında indiklerinde 41ST (Seyrantepe – Topkapı) İETT otobüs veya Topkapı Seyrantepe minibüsleri kullanarak Miniatürk’e ulaşım sağlayabilirler.
Adres: Örnektepe, İmrahor Cd. No:7, Beyoğlu
Yolunuz Tarihi Yarımadaya düşmüşken mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin isimlerine ve konumlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Kız Kulesi
- Salacak Sahili
- Beylerbeyi Sarayı
- Atik Valide Cami
- Selimiye Kışlası
- 3. Ahmet Çeşmesi
- Bizans Sarnıcı
- Fethipaşa Korusu
- Ortodoks Kilisesi
- Pera Müzesi
- TÜRVAK Türker İnanoğlu Vakfı Sinema-Tiyatro Müzesi
- Fransız Sokağı
- Tarihi Galatasaray Hamamı
- Çiçek Pasajı
- Sent Antuan Kilisesi
- Yapı Kredi Yayınları ve Müzesi
- Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
- St. Benoit Kilisesi
İstanbul ile ilgili diğer yazılarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
Seyahatinizin keyifli geçmesi dileği ile… 🙂
Müze açık bir alanda olduğu için kıyafetlerinizi hava şartlarına uygun seçmenizde fayda var. Küçük bir Türkiye turu yaptığınızı düşünün. Fotoğraflamak isteyeceğiniz tüm eserler orada mevcut.
Diğer yazılarımız için buraya tıklayabilirsiniz.