Masumiyet Müzesi | “Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum…”
Masumiyet Müzesi
Seyahat rotanız İstanbul mu? İstanbul’da Gezilecek Yerler‘den biri olan Masumiyet Müzesi‘ni de listenize eklemeyi unutmayın. Üstelik eğer Orhan Pamuk’un Masumiyet Müzesi adlı kitabına sahipseniz, son sayfasındaki bilet ile müzeyi ücretsiz ziyaret edebilirsiniz.
Masumiyet Müzesi
1950-2000 yılları arası İstanbul hayatını anlatan ve 1974-2000 arası yaşanan bir aşkın romanıdır. Ailelerden biri zengin, diğeri ise orta hallidir. Bu iki aile üzerinden geçmişe dönüşler ve hatıralarla birlikte yazılan roman, 2008 yılında yayımlandı. Romanla aynı adı taşıyan Masumiyet Müzesi ise 2012 baharında ziyarete açıldı.
Müzede sergilenen her şey romanda bahsedilen kahramanların kullandığı, giydiği, işittiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeylerdir. Dikkatle düzenlenmiş olan bu eserler kutu ve vitrinlerde sergileniyor. Peki bu müzede sergilenen eşyalar nasıl ve nereden toplandı?
Orhan Pamuk, baştan beri romanı ve müzeyi birlikte düşündü. Sonrasında beğendiği ve hoşuna giden eski eşyaları tanıdıkların evlerinden ve eskicilerden toplayarak faaliyete geçirmeye başladı. Eşyanın ne olduğunun hiçbir önemi yoktu. O eşyaya uygun bir hikaye yazabilir ya da hikayesini o eşyaya uyarlayabilirdi. Bir takım eşyaları topladıktan sonra yavaş yavaş Kemal ile Füsun’un hikayesini oluşturmaya başladı. Romanına uygun bir eşyayı bir eskici dükkanında görüp alıyor, sonra bu eşyayı yazdığı romanda tasvir ediyordu. Bazen karşılaştığı bir eşya romanına yepyeni bir hikaye sunuyor, bazen de günlerce hikayesine uygun eşya arıyordu. Müzedeki en büyük ve hakiki eşya ise bir zamanlar içinde Keskin ailesinin yaşadığı ve sonra müzeye çevrilen binadır.
Kitapta eski İstanbul’u her yönüyle anlatan Pamuk, taksilerinden kalabalık aile fotoğraflarına, ev ev gezen terzilerden gazino-sinema çevrelerine, Boğaz ve yalı kültüründen çay içmeye ve kahvede oturup kağıt oynama alışkanlıklarına sık sık değinmiş; aynı zamanda eşyaların, manzaraların, gündelik hayatımızın tuhaf, göz kamaştırıcı ve sıradan ayrıntılarından yeni anlamlar keşfetmiştir.
Orhan Pamuk “Şeylerin Masumiyeti” ile Mary Lynn Kotz ödülünü kazanarak 2012’de Amerika’da yayımlanmış hem en iyi müze ve sergi kataloğu hem de en edebi sanat kitabı yazarı seçildi.
Sizin için değerli olan, taşıdıkları hatıralarla önem kazanmış ve kaybolup gitmesinden büyük üzüntü duyacağınız eşyalarınızı geçici sergi vitrininde yer almaları için müzeye bağışlayabilirsiniz. Bağış için info@masumiyetmuzesi.org adresine mail atarak müze yetkilileri iletişime geçebilir, müzeye katkıda bulunabilirsiniz.
Müzenin giriş ücreti ve ziyaret saatlerini sizler için araştırdık. Fiyatlar TC vatandaşları için geçerlidir, yabancı uyruklu gezginlerimiz için fiyatlar değişkenlik gösterebilir.
- Açılış: 10.00
- Kapanış: 17.00
- Müze İletişim: 0212 252 97 38
- Kapalı Günler:
→Pazartesi günleri
→Her yıl 1 Ocak’ta
→Ramazan Bayramının ilk günü
→Kurban Bayramının ilk günü - Giriş Ücreti:
→Yetişkin: 30 TL
→Öğrenci: 20 TL
→Masumiyet Müzesi kitabı sahipleri için giriş ücretsizdir. Kitabın son sayfasındaki davetiye ile müzeyi ücretsiz ziyaret edebilirler.
Masumiyet Müzesi, Beyoğlu’nun İstiklal Caddesi ve Tophane semtlerinin arasında konumlanmıştır.
→İstiklal Caddesi’nden gelecek olan gezginlerimiz, Galatasaray Lisesi’nin yanından girdikleri zaman 10 dakika yürüme mesafesi ile müzeye ulaşabilirler.
→Karaköy’den gelecek olan gezginlerimiz, tramvaydan (tramvay ücreti 3.60 TL) Tophane durağında inip İşkur binasının yanından yukarı doğru çıkarak 10 dakika yürüme mesafesi ile müzeye ulaşabilirler fakat oldukça dik bir yokuştur, bilginize.
→Araç ile gelecek gezginlerimiz için otopark bulmanın pek kolay olmadığını ve sokakların oldukça dar olduğunu belirtmek isteriz.
- Adres: Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, Beyoğlu / İstanbul
Müzenin resmi web sitesine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Müzeden zevk almak için romanı okumuş olmanıza ya da romandan zevk almak için müzeyi gezmiş olmanıza ihtiyaç yoktur fakat romanı okuyanlar, müzedeki eşyaların derinliklerini daha iyi kavrayacakları gibi müzeyi gezenler de romanı okurken fark etmedikleri pek çok şeyi görecekler. Nasıl ki kitaptan uyarlanmış bir filmi izlerken ya da izlediğimiz bir filmin kitabını okurken pek çok ayrıntı fark ediyorsak, Masumiyet Müzesi ve Masumiyet Müzesi Kitabı için de aynı şey söz konusu.
Beyoğlu’na gitmişken mutlaka gezilmesi gereken ve ulaşımı kolay olan diğer yerlerin listesine ve konumlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.
- Tophane-İ Amire Kültür ve Sanat Merkezi
- Tophane Meydan Çeşmesi
- Modern Sanat Müzesi
- Kılıç Ali Paşa Hamamı
- Rainbow Stairs
- Pera Müzesi
- TÜRVAK Türker İnanoğlu Vakfı Sinema-Tiyatro Müzesi
- Fransız Sokağı
- Fransız Sarayı
- Tarihi Galatasaray Hamamı
- Çiçek Pasajı
- Sent Antuan Kilisesi
- Yapı Kredi Yayınları ve Müzesi
- Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
- St. Benoit Kilisesi
İstanbul ile ilgili diğer yazılarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. Seyahatinizin keyifli geçmesi dileği ile… 🙂